1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupunginvaltuuston toive: Parkkipaikkoja kahviloiksi ja kaupoiksi ilman turhaa byrokratiaa Helsingissä

Helsingin kaupunginvaltuusto haluaa pitää parkkipaikkojen luovuttamisen kivijalkayrittäjille yksinkertaisena. Siksi kadunvarren kiinteistöjen, asukkaiden tai yrittäjien mielipiteitä ei haluta kuulla.

Kuva: Jere Valkonen / Yle

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Hannu Oskala oli hakenut mallia ehdotukselleen rapakon takaa San Fransiscosta. Siellä kivijalkayrittäjä tai kansalaisjärjestö voi ehdottaa parkkipaikan muuttamista muuhun käyttöön.

Oskalan idea on, että kivijalkakahvila tai -kauppa voisi levittää toimintaansa parkkipaikalle keskustan alueella. Tätä aiotaan kokeilla Helsingissä.

Aloite herätti helsinkiläisvaltuutetut vilkkaaseen keskusteluun keskiviikkoiltana. Kokoomuksen Anja Karhuvaara olisi halunnut, että muita kadunvarren yrittäjiä, kiinteistöjä ja asukkaita olisi kuultu.

Vihreiden Otso Kivekäs painotti, ettei turhaa byrokratiaa tarvita. Hän muistutti muutaman vuoden takaisesta vastaavanlaisesta hankkeesta, joka osoittautui kovin byrokraattiseksi.

Kokoomuksen Lasse Männistö innostui ajatuksesta elävöittää kaupunkia.

Oman ryhmänsä perustanut Rene Hursti korosti kivijalkayrittäjien tärkeyttä ja heidän toiveittensa kuulemista.

Perussuomalaisten Seppo Kanerva huomautti, että on helppo tehdä tällaisia aloitteita, mutta käytäntö on toisenlainen. Kanervan mukaan tiellä on aluehallintovirasto, joka on esimerkiksi haitannut Kanervan oman pojan yritystoimintaa.

Kokoomuksen Matti Niiranen puolestaan muistutti, että on muita yrittäjiä, jotka tarvitsevat pysäköintipaikkoja eikä keskustan asukkaiden pysäköintitarpeita voi unohtaa.