Loputonta byrokratiaa, kommelluksia työnhaussa – "Musta huumori ei ole vierasta työttömille"

Vitsit voivat olla vähissä, mikäli työtä ei aktiivisesta hausta huolimatta tahdo löytyä. Huumori samanhenkisten kanssa voi lievittää tilanteeseen liittyvää stressiä.

Kotimaa
Kuvassa on käsin kirjoitettu työhakemus.
Loputtomalta tuntuvaa hakemusten tulvaa voi kirjoittaa pilke silmäkulmassa.Inkeri Pyylampi / Yle

Jos työttömyys on jatkunut pitkään ja talous alkaa olla tiukoilla, voi työttömän tie viedä esimerkiksi seurakuntien tai järjestöjen ruoanjakelupisteille. Lähtökohtaisesti asia ei naurata, mutta ankeistakin asioita voi löytyä leikinlaskun aihetta.

– Ruoanjakelutilanne voi olla sellainen missä huumori kukkii, ainakin jälkikäteen. Onhan se aika absurdi näytelmä tässä suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, naurahtaa Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestön puheenjohtaja Jukka Haapakoski.

Hänellä on ymmärrystä siihen, että huumori voi välillä pettääkin, etenkin jos kehno työllisyystilanne on jatkunut pitkään, eikä lähetettyjen hakemusten virta tuota tulosta.

Haapakoski kuitenkin uskoo, että huumori ja samanhenkisten seura auttaa selviämään arjesta.

– Huumorihan kukkii parhaiten kun ollaan sosiaalisessa kanssakäymisessä muiden kanssa. Kannattaa hakeutua sellaiseen yhteisöön, missä voi purkaa niitä työttömyyteen liittyviä asioita ja tuodä tällaista huumorinäkökulmaa siihen.

– Vertaistukea vartenhan työttömien yhdistykset on perustettu. Tietysti on muitakin yhdistyksiä, pitää löytää itselle sopiva, Haapakoski lisää.

Haapakosken mukaan jokaisessa kulttuurissa ja alakulttuurissa kukkii omanlaisensa huumori, eivätkä työttömät ole tässä poikkeus.

Jo se, että saadaan hyvää ruokaa tehtyä ja saa hyvän mielen sitä kautta, antaa tilaa myös huumorille.

Jukka Haapakoski

– Kokisin, että musta huumori ei ole mitenkään vierasta työttömille työnhakijoille. Jos ajattelee vaikka tätä palvelujärjestelmää ja TE-hallintoa: siellä on yli 600 000 työnhakijaa ja 3 000 virkailijaa, jotka vastaavat tähän tarpeeseen. Siinä on huumorin aihetta kerrakseen, että miten he pystyvät tarjoamaan laadukkaita palveluita, Haapakoski toteaa.

Esimerkiksi työhaastattelut ovat usein työnhakijan elämässä toistuvia stressin ja jännityksen hetkiä.

– Sehän on hyvin stressaavaa ja joka kerta ainutlaatuinen tilanne, kun joudut tuomaan itseäsi esille. Siinä varmasti on sitten erilaisia kommelluksia, mistä sitä huumoria voi ja pitääkin repiä.

Nauru voi löytyä vaikkapa työttömien ruokalasta

Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestön puheenjohtaja Jukka Haapakoski korostaa, että työttömänä oleminen ei ole pelkästään passiivista aikaa, vaan siihen kuuluu paljon määrätietoista pyrkimistä eteenpäin. Mielen virkeyden ja hyvän olon säilyttäminen on tärkeää.

Sosiaalisten suhteiden lisäksi työttömän kannattaa panostaa itsensä kehittämiseen muulla tavoin kuin työn kautta, esimerkiksi urheillen tai opiskellen.

Siellä on yli 600 000 työnhakijaa ja 3 000 virkailijaa, jotka vastaavat tähän tarpeeseen. Siinä on huumorin aihetta kerrakseen.

Jukka Haapakoski

– Ja itse työnhausta kannattaa pyrkiä tekemään työnkaltaista. Se ikään kuin puhdistaa omatuntoa, että tietää, että työnhaku on hallinnassa ja tekee, mitä pystyy. Näin pysyy tasapainoisempana.

Piristystä voi etsiä paitsi harrastustoiminnasta tai työttömien porinakerhoista, vaikkapa työttömien yhdistyksen ruokalasta.

– Jo se, että saadaan hyvää ruokaa tehtyä ja saa hyvän mielen sitä kautta, antaa tilaa myös huumorille. Koska silloin kun on nälkä, ei ainakaan naurata, summaa Haapakoski.