Hyppää sisältöön

Soini: Turvapaikanhakijakriisi ratkaistava Euroopan hallitusten toimesta – ei komission pakkopäätöksillä

Ulkoministeri Timo Soini korostaa, että Suomi toimi hallitusohjelmansa mukaan pidättäytyessään äänestämästä EU:n eilisessä sisäministerikokouksessa. Soini myös hämmästeli Ruotsi-lausunnoista noussutta kohua.

Kuva: Yle

Ulkoministeri Soini puolusti Suomen pidättyväisyyttä Viron ulkoministerin Marina Kaljurandin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Olimme valmiita ottamaan meille tuleva kiintiö eli noin 2 400, mutta halusimme, että se tapahtuu vapaaehtoiselta pohjalta. Tämä hallituksen linja oli se syy, miksi Suomi pidättäytyi äänestyksestä, Soini korosti.

– Meidän mielestä on tärkeää, että tehdään yhteiseurooppalainen ratkaisu, koska se on ainoa mahdollisuus ratkaista tämä tilanne. Me haluamme, että hallitukset tekevät näitä päätöksiä myös jatkossa eivätkä ne ole komission pysyväksi määräämiä tai tavallaan pakottamia.

Viron ulkoministeri Marina Kaljurand ja ulkoministeri Timo Soini Kuva: Yle

Suomessa vierailulla oleva Viron ulkoministeri Marina Kaljurand korosti, että turvapaikanhakijakriisiin on löydettävä kestävä ratkaisu.

– Euroopan on ratkaistava tämä kriisi yhtenäisenä ja solidaarisena sekä samalla kunnioitettava jäsenmaiden oikeuksia, Kaljurand sanoi.

Soini hämmästelee Ruotsi-lausunnoista noussutta kohua

Ulkoministeri Soinin mielestä hänen Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun)antamaansa lausuntoa on tulkittu väärin. Haastattelussa Soinin tulkittiin arvostelleen Ruotsia siitä, että se on päästänyt turvapaikanhakijoita vapaasti rajojensa yli Suomeen asti ja siten tukenut ihmissalakuljetusta.

– Tässä on nyt tälläistä Tabloid-politiikkaa molemmin puolin lahtea. Se, että meillä on ihmissalakuljetusta läpi Euroopan, on tosiasia. Se pitäisi saada juurittua pois, Soini painotti.

Soini arvosteli eilisessä haastattelussa Ruotsia siitä, että se sallii kauttakuljettamisen ja sitä kautta tarjoaa ihmissalakuljettajille bisneksen.

– Tämä on seli huoli, jonka esitin ja joka koskee myös Suomea. Meillä on ollut ihmisiä kiinniotettuina, irakilaisperäisiä ihmisiä ja myös suomalaisia. Sama ongelma on Tanskan ja Saksan suhteen ja koko läpikulkuketjun.

– Tämän sanoin ja siitä vedettiin otsikko, joka sittemmin korjattiin. Tätä on käytetty hieman kotimaisessa kulutuksessa ja sillä tavalla, että tahallaan ymmärretään asioita väärin.

Soinin mukaan myöskään Ruotsin Suomessa oleva suurlähettiläs Anders Liden on asiasta samaa mieltä. Liden totesi eilen Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että Soini ei hänen mielestään syyttänyt Ilta-Sanomien haastattelussa Ruotsia ihmissalakuljetuksen tai terrorismin tukemisesta.