1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sipilä: Suomi toimi hallitusohjelman mukaan

Pääministerin mukaan Suomen päätös pidättäytyä äänestämästä turvapaikanhakijoiden siirtoasiassa oli hallitusohjelman mukainen. Sipilä arvioi, että Suomeen voi tulla kuluvana vuonna 50 000 turvapaikanhakijaa.

politiikka
Juha Sipilä
Juha SipiläEtienne Laurent / EPA

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomen hallitus noudatti hallitusohjelmaa pidättäytyessään äänestämästä turvapaikanhakijoiden siirtoa käsitelleessä sisäministerien kokouksessa eilen tiistaina.

– Tärkeintä on se, että Suomi kantaa oman osuutensa ja vastuunsa, Sipilä sanoi alkuillasta Brysselissä, missä hän osallistuu EU:n pakolaiskysymystä käsittelevään hätäkokoukseen.

Sipilä arvioi, että Suomeen voi tulla kuluvana vuonna jopa 50 000 turvapaikanhakijaa. Suhteessa väkilukuun määrä on hänen mukaansa yhtä suuri kuin Saksaan ennakoitu 800 000 hakijan määrä.

Sisäministeriön viime arvio kuluvan vuoden tulijoista oli 30 000 turvapaikanhakijaa.

Suomi pidättäytyi ainoana jäsenmaana äänestämästä sisäministerikokouksessa. Unkari, Tshekki, Slovakia ja Romania äänestivät esitystä vastaan, mikä ei riittänyt kaatamaan ratkaisua.

Päätöksen myötä unioni sijoittaa 120 000 turvapaikanhakijaa Kreikasta, Italiasta ja mahdollisesti myös muista maista eri jäsenmaihin seuraavan kahden vuoden aikana.

Sipilä kertoi, että eurooppalaiset kollegat, joiden kanssa hän on viime viikkoina puhelimessa keskustellut, ovat ymmärtäneet Suomen ratkaisun. Hän sanoi puhuneensa asiasta myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa eilen Berliinissä.

Pääministeri Sipilä ihmetteli, miksi toimittajat kysyivät asiasta useita kertoja.

– Minä en näe tässä mitään ongelmaa. Tämä on minun ongelmistani yksi pienimpiä, verrattuna siihen, mitä tämän pakolaisongelman, talousongelmien ja työllisyysongelmien hoitaminen kaiken kaikkiaan on, Sipilä sanoi.

– Tärkeintä on lopputulos. Ja lopputulos on se, että Suomi on tässä mukana, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoi myös, että hallitus on ohjelman laatimisen jälkeen muuttanut linjauksiaan maahanmuutosta. Uudet linjaukset esiteltiin toissa viikolla.

Lue seuraavaksi