Malmön keskustassa 400 romanialaisen laiton leiri – "Kestämätön tilanne"

Malmön ympäristölautakunta päätti huhtikuussa häätää ihmiset leiristä, mutta lääninhallitus esti aikeen.

Ulkomaat
kuvakaappaus uutisesta
SVT

Malmön keskustan laitamille on noussut 400 romanialaisen telttaleiri. Se on todennäköisesti Ruotsin suurin. Leiri on laiton, mutta sitä ei ole saatu suljettua, yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Leiri on rakennettu teollisuustontille Industrigatanille keskustan kaakkoispuolelle. Malmön kuntaan tulvii valituskirjeitä leiristä, ja monet ovat kauhuissaan siitä, että Malmön keskustaan on noussut hökkelikylä.

Suurin ongelma on hökkelikylän asukkaiden tuottama roska. Leirissä on korkeita roskapussikasoja ja rojua. Vapaaehtoisten ryhmä on vienyt leiriin roskalavan ja bajamajoja, mutta roskaaminen on jatkunut.

– Me emme ole eläimiä. Me olemme ihmisiä. Emme voineet jäädä Romaniaan, missä kuukausipalkka on 1500 kruunua (180 euroa). Haluamme pitää paikat siistinä, mutta teemme virheitä. Emme ole täydellisiä, leirissä asuva 26-vuotias Rado Poeo sanoo.

Malmön ympäristölautakunta on vaatinut kiinteistönomistajaa siivoamaan tontin. Omistajan pitäisi kuitenkin tyhjentää tontti ihmisistä, jotta hän voisi siivota sen.

Kruununvouti ei voi määrätä ketään ihmistä häädettäväksi, jos tämän henkilöllisyys ei ole tiedossa. Poliisin lakimiesten mukaan poliisi ei voi tunnistaa ihmisiä häätämistä varten.

– Industrigatanin tilanne ei ole kestävä. Meidän pitää yhteiskuntana päättää, miten haluamme hoitaa tilanteen, poliisimestari Mats Karlsson sanoo.

Ympäristölautakunta päätti huhtikuussa häätää ihmiset leiristä itse, mutta aktivistit valittivat häätöpäätöksestä lääninhallitukseen. Sen mukaan häädettävät on tunnistettava.