Hyppää sisältöön

Venäjän viimeinen keisari nostettiin haudastaan – kadonneiden lasten arvoitukselle halutaan sinetti

Kruununperijä Alekseille ja Marialle ilmeisesti kuuluneita jäänteitä säilytetään edelleen arkistossa.

Romanovin sukua keisariperheen hautajaisissa vuonna 1998 edustanut Nikolai Romanov heitti hiekkaa arkkujen päälle. Kuva: Anatoli Maltsev / EPA

Venäjän viranomaiset ovat avanneet maan viimeisen keisarin Nikolai II:n haudan saadakseen näytteitä tämän maallisista jäänteistä. Myös keisarinna Aleksandran luista on otettu näytteitä.

Uusi tutkimus johtuu siitä, että viranomaiset yrittävät varmistaa, että vuonna 2007 Jekaterinburgin läheltä löytyneet jäänteet varmasti kuuluvat keisariperheen kateissa olleille lapsille. Kyseiset lapset ovat kruununperijä Aleksei ja Maria.

Muun keisariperheen luut löydettiin Jekaterinburgin läheltä vuonna 1991 ja heidät haudattiin juhlallisin menoin Pietarissa sijaitsevan Pietari-Paavalin linnoituksen kirkkoon vuonna 1998. 16 vuotta myöhemmin löytyneitä jäänteitä on sen sijaan säilytetty arkistossa. Lapset on ollut määrä haudata lokakuussa.

Kommunistit vangitsivat hallitsijaperheen vuoden 1917 vallankumouksen yhteydessä ja teloittivat nämä seuraavana vuonna. Vuosikymmenien mittaan eli vahvana huhu, että ainakin yksi keisariperheen lapsista olisi selvinnyt hengissä teloituksesta. Selviytyjän väitettiin olleen Anastasia, mutta tämän luut löydettiin vuonna 1991.

.
.