1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ai Weiwein näyttelyssä puu puhuu ja maailma kuuntelee – katso kuvia ensimmäistä kertaa esillä olevista teoksista

HAM eli Helsingin taidemuseo avaa perjantaina ovensa uudella nimellä mittavan remontin jälkeen. Tennispalatsin avajaiset kruunaa kiinalaisen Ai Weiwein näyttely. Se tuo Suomeen kansalaisoikeusaktivistin ja taiteen supertähden teoksia, joista kaikki nähdään täällä ensimmäistä kertaa ja joista kahta ei ole esitelty tätä ennen missään.

kulttuuri
kiinalainen näyttelyhallissa oleva temppeli
White house, Valkoinen talo on Ain töissä usein toistuva teema. Tämä teos on ensimmäistä kertaa esillä HAMissa.Maija Toivanen / HAM

Ain näyttelyitä on nähty lähes kaikissa maailman merkittävimmissä museoissa, mutta Suomessa tämä on vaikutusvaltaisen kiinalaisen ensimmäinen yksityisnäyttely.

Lontoossa avautuu näyttely samoihin aikoihin kuin Helsingissä, mutta HAMiin Ai halusi nimenomaan töitä, jotka ovat enimmäkseen puuta. HAMin 26 esillä olevasta teoksesta suuri osa on valmistettu temppelin osista, rakennusten kappaleista ja jopa satoja vuosia vanhoista huonekaluista.

Metsien maa on oiva paikka puututkielmien esittelyyn, totesi Ai muutama viikko sitten Yle Uutisille antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Taiteeni liittyy traditioon ja puu on siitä hyvä esimerkki.

Ain HAMin kattoa hipovia puuteoksia on ollut pystyttämässä yhdeksänhenkinen joukkue Kiinasta. Näyttelyyn pääsee avajaispäivänä perjantaina tutustumaan maksutta.

Lue seuraavaksi