1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sipilä: Hallitus muutti maahanmuuttolinjaansa

Pääministeri Juha Sipilä tähdensi Brysselissä, että Suomen maahanmuuttolinja ei ole enää sama kuin se joka hallitusohjelmaan on kirjattu. Viilaus tehtiin toissa viikolla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korostaa, että hallitusohjelman linjauksia on maahanmuuttoasioissa muokattu ohjelman kirjoittamisen jälkeen.

Asiasta kysyttiin Sipilältä sen jälkeen kun hän oli perustellut Suomen äänestyskäyttäytymistä hallitusohjelmalla. Suomi äänesti tyhjää kun EU päätti turvapaikanhakijoiden siirroista eilen tiistaina.

– Tilanne on muuttunut, ja sen vuoksi olemme kantamassa oman vastuumme tässä asiassa. Se on selvä muutos siihen mitä keväällä sovittiin, Sipilä sanoi Brysselissä keskiviikkoiltana.

Sipilä viittaa maahanmuuttopoliittiseen linjaukseen, jonka hallitus hyväksyi 11. syyskuuta. Siinä Suomen linja on muotoiltu näin:

Suomi osallistuu turvapaikanhakijoiden sisäisiin siirtoihin. Suomi korostaa vapaaehtoisuutta sisäisten siirtojen pääperiaatteena sekä näiden toimien poikkeuksellisuutta ja painottaa sitä, että jäsenmailla on vastuu turvapaikkajärjestelmiensä kehittämisestä ja toimintakyvystä.

Sanamuotoja vapaaehtoisuuden periaatteesta on lievennetty toukokuussa kirjoitettuun hallitusohjelmaan verrattuna. Hallitusohjelmassa kanta on kiteytetty yhteen virkkeeseen:

Turvapaikanhakijoiden EU:n sisäiset siirrot perustuvat jäsenvaltioiden vapaaehtoisuuteen.

– Sitä on muokattu, ja me olemme mukana taakanjaossa, Sipilä korosti.

Samalla kun hallitus julkisti toissa viikolla uuden linjauksensa, se kertoi myös olevansa valmis ottamaan vastaan 2 400 turvapaikanhakijaa siirtojärjestelyn kautta. Hallitus ilmoitti tuolloin myös vastustavansa EU:n kaavailemaa pysyvää järjestelyä turvapaikanhakijoiden siirtoihin.