Hyppää sisältöön

Rakkaus metsäsieniin näkyy – Suomessa ei innostuta herkkusienistä Ruotsin tavoin

Ruotsalaiset syövät kokonaisia herkkusieniä vuosittain jopa viisi kertaa enemmän kuin suomalaiset. Syynä saattaa olla suomalaisten into käydä sieniretkillä.

Kotimaiset teolliset sienet poimitaan käsin Kuva: Joona Haarala / Yle

Satakunnan Kiukaisissa sijaitsevassa herkkusienitehtaassa tiedetään tarkkaan, milloin kotimainen grillikausi on kuumimmillaan. Suomalainen käyttää kokonaisia herkkusieniä lähinnä grillissä juustotäytteen ja pekonikääreen kera.

– Kyllä se grillikausi maalis-huhtikuussa alkaa ja syyskuussa päättyy – riippuu tietenkin keleistä. Jos on lämmintä, sienten menekki jatkuu pidemmälle syksyyn, tuumii teollisia herkkusieniä valmistavan Mykoran työnjohtaja Susanne Suomalainen.

Suomalainen syö keskimäärin 400–450 grammaa viljeltyjä herkkusieniä vuodessa. Tämä on verrattain vähän naapurimaihin nähden.

– Ruotsissa määrä on 2,5 kiloa ja Keski-Euroopassa vielä enemmän. Ero selittyy osittain sillä, että Suomessa käytetään paljon metsäsieniä, toteaa Mykoran sienikasvattamon tuotannon esimies Kaisa Heponeva.

Valtaosa kotimaisista herkkusienistä valkoisia

Mykora on pohjoismainen suurin valkoisia herkkusieniä tuottava elintarvikeyritys. Yhtiön kuusikerroksisilla laveteilla kasvaa 1,6 miljoonaa kiloa herkkusieniä kotimaan ja ulkomaiden kauppoihin sekä suurkeittiöihin.

Yhtiö tekee myös ruskeita herkkusieniä, mutta ne eivät käy samalla tavalla kaupaksi kuin valkoiset. 

– Valkoinen herkkusieni on päätuote. Ruskean menekki on nousussa. Siinä on hieman vahvempi, pähkinäisempi maku, eikä siinä ole niin paljon nestettä kuin valkoisessa.

Kotimaisen sienitehtaan pahimmat kilpailijat tulevat Euroopasta, sillä kyseessä on tuoretuote. Kilpailua on Suomessa toistaiseksi vähän, sillä herkkusienen kasvattaminen ei ole helppoa.

Kaisea Heponeva kertoo, että ensin pitäisi saada rihmasto, josta sieni saadaan kasvamaan. Nupukoita varten tarvitaan puolestaan oikeanlainen kasvualusta.

– Tässä on pohjalla vehnän ja rukiin olkea, broilerinlantaa ja vettä. Raaka-aineet sekoitetaan, kompostoidaan ja pastöroidaan. Päälle kylvetään sienirihmasto ja se itää noin kaksi viikkoa. Tuotantohuoneessa päälle laitetaan puhdasta turvetta ja siihen tulee sienten nupit, kertoo Heponeva teollisen sienen kasvuprosessista.

.
.