1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kolumbian hallitus ja Farc-sissit läpimurtoon rauhanneuvotteluissa

Osapuolet sanovat saavuttavansa rauhansopimuksen kuuden kuukauden sisällä.

Ulkomaat

Kolumbian rauhanprosessi otti keskiviikkona merkittävän edistysaskeleen, kun maan hallitus ja vasemmistolaiset Farc-sissit solmivat sopimuksen, joka koskee Kolumbian yli 50 vuotta kestäneen sisällissodan aikana tehtyjä rikoksia.

Kuuban Havannassa allekirjoitettuun sopimukseen sisältyy muun muassa erityistuomioistuinten perustaminen sodan aikana tehtyjen rikosten käsittelemiseksi.

Hallitus ja Farc-sissit sopivat myös totuuskomission perustamisesta, korvauksista sodan uhreille ja armahduksista sodassa taistelleille. Vakavat sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan eivät kuulu armahdusten piiriin.

Rauhaan pyritään puolessa vuodessa

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos kertoo, että osapuolet ovat sopineet saavansa lopullisen rauhansopimuksen aikaan puolen vuoden kuluessa.

Santos toteaa, ettei tehtävä ole helppo ja vaikeita asioita on yhä sopimatta. Neuvotteluvaltuuskuntia on kuitenkin ohjeistettu pääsemään sopuun mahdollisimman pian, presidentti sanoo.

Jo aiemmin hallitus ja Farc ovat päässeet sopuun maauudistuksesta, entisten kapinallisten poliittisesta osallistumisesta sekä konfliktia lietsoneen huumekaupan vastaisesta kamppailusta. Kapinalliset ovat noudattaneet yksipuolista tulitaukoa heinäkuusta asti.

Avoinna on vielä muun muassa kysymys sissien aseriisunnasta. Farcilla arvioidaan olevan noin 7 000 taistelijaa.

Kolumbiassa toimii myös pienempi sissiliike ELN. Hallitus on käynyt sen kanssa tunnustelevia neuvotteluja, mutta virallisia rauhanneuvotteluja ei ole vielä aloitettu.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi