Meripeto jyllää rannikolla – 300 ihmistä harjoittelee lento-onnettomuuden varalta

Ilmaliikenneonnettomuudesta johtuvat etsinnät ja pelastustoimet pitävät viranomaisia kiireisinä Oulun rannikolla. Meripeto-suuronnettomuusharjoitukseen osallistuu yli 300 ihmistä ja lukuisa määrä pelastuskalustoa.

Kotimaa
Oulussa  alkavaa pelastusharjoitsta valmisteltiin heti aamusta lentoaseman luona.
Risto Degerman / Yle

Oulun seudulla harjoitellaan torstaina suuronnettomuustilanteessa toimimista.

Meripeto 2015 -suuronnettomuusharjoituksen pohjana on suuri ilmaliikenneonnettomuus, joka käynnistää yhtäaikaiset etsintä- ja pelastustoimet Oulun rannikkoalueella.

Harjoituksen pääteemoja ovat muun muassa kadonneiden ilma-alusten etsintä, kadonneiden henkilöiden etsintä ja pelastaminen, loukkaantuneiden henkilöiden evakuointi, evakuoitujen kokoamiskeskusten toiminta sekä viranomaisyhteistyö.

Harjoitukseen osallistuu yli 300 henkilöä, kahdeksan ilma-alusta sekä mittava määrä vene-, auto- ja muuta pelastuskalustoa.

Rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien lisäksi harjoitukseen osallistuvat muun muassa Finavia, hätäkeskus, alueen pelastuslaitokset ja poliisi sekä myös sairaanhoitopiiri, sairaankuljettajat sekä Suomen meri- ja lentopelastusseurat. Mukana harjoituksessa on myös Ruotsin merenkulkulaitos.

Kyseessä on kolmas ja samalla viimeinen Meripeto-sarjaan kuuluva harjoitus. Edelliset pienemmät sarjaan kuuluvat harjoitukset järjestettiin vuosina 2014 ja 2013. Meripeto -harjoitussarjan keskeisenä tavoitteena on varautuminen ilmaliikenneonnettomuuksiin Oulun rannikko- ja merialueella. Tavoitteena on myös parantaa viranomaisten tehokasta yhteistoimintaa pelastustilanteissa. Torstaiaamuna alkanut harjoitus päättyy klo 19.