1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkopolitiikan konkarit: Suomesta jäi omituinen ja ikävä kuva – EU toimii jälkijunassa oikein

Euroopan unioni on ottanut oikeita askelia turvapaikkakriisin hoidossa. Ulkopolitiikan konkarien mukaan EU on myöhästynyt kriisin hoidossa, mutta keskiviikkoisia päätöksiä pidetään kuitenkin hyvinä.

politiikka
Ihmisiä vaeltamassa Makedonain läpi kohti pohjoista.
EU-komissio toivoo lisää rahaa pakolaisten auttamiseksi lähempänä kriisialueita. Makedonian läpi on viime viikkoina vaeltanut tuhansia turvapaikanhakijoita muun muassa Syyriasta.Georgi Licovski / EPA

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet Pertti Salolainen (kok) ja Erkki Tuomioja (sd) pitävät EU:n päätöksiä muun muassa turvapaikanhakijoiden taakanjaosta edistysaskelina. Euroopan unioni toimii kriisissä kuitenkin myöhässä.

– Suurin ongelma tässä on se, että toimitaan jälleen myöhässä. Kriisissä olisi pitänyt lähteä päättäväisesti ja oikeilla toimilla liikenteeseen jo alun perin, kansanedustaja Pertti Salolainen ynnää.

EU on lisäämässä tukea YK:n toimintaan kriisin lähtömaissa. Kansanedustaja Salolainen pitää oikeana, että EU:ssa kiinnitetään nyt huomiota lähtömaihin ja pakolaisleireille. Samalla turvataan Schengen -sopimuksen toimivuutta.

– Näissä päästiin nyt jonkin verran liikkeelle, lisää Salolainen ja vertaa EU:n aikaisempia toimia pelkästään putkivuodon korjaamiseen märällä rätillä.

Salolainen ja Tuomioja ovat kommentoineet keskiviikkoista kokousta radiossa Yle Ykkösaamussa.

EU viivytellyt apua leireille

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan mukaan kriisi on tuonut hyvin esille Schengen -sopimuksen valuvian. Vapaa liikkuvuus toimii vain normaaleissa oloissa. Kesällä räjähtänyt pakolaiskriisi pakotti EU:n uusiin päätöksiin.

– EU on ottanut kansainvälistä vastuuta tilanteesta aika myöhään, vaikka YK:n pakolaiskomissaari on pitkään vedonnut lisärahoituksen tarpeeseen, kertoo ulkoasianvaliokunnan jäsen ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Pääministerit päättivät keskiviikkoisessa huippukokouksessa antaa vähintään miljardi euroa lähinnä YK:n pakolaisjärjestölle ja Maailman ruokaohjelmalle.

– Paineet kattilassa on kasvanut nyt niin, että vähän paniikissa annetaan rahaa järjestölle, joka on joutunut tinkimään Syyrian naapurimaiden leireillä varustuksesta, Tuomioja kuvailee.

Suomi toimi omituisesti ja ikävästi

Tuomiojan mukaan Slovakian ilmoitus päätöksen viemisestä unionin tuomioistuimeen kuuluu EU:n henkeen. Sen sijaan Unkarin toimet rikkovat unionin henkeä niin paljon, että Tuomioja kyseenalaistaa Unkarin jäsenyyden jäsenliitossa.

Suomi jätti kokouksessa ainoana maana äänestämättä turvapaikanhakijoiden kiintiöistä. Kansanedustaja Salolaisen mukaan hallituksen sisällä on paineita pakolaiskysymyksessä, mikä näkyy ulospäin omituisena.

– Protestoinnin paikka on ehkä enemmän täällä kotimaassa kuin kansainvälisillä kentillä, konkari Salolainen tiivistää.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja on pahoillaan päätöksen antamasta kuvasta ulkomailla.

– Haluan uskoa, että ministeri Orpo oli aika vaivaantunut tilanteessa, jossa hänellä on perussuomalaisten pallo jalassa, Tuomioja sanoo ja lisää, että tilanteen tekee ikäväksi myös se, että haastamme avoimesti riitaa ruotsalaisten kanssa.

Lue seuraavaksi