Turvapaikanhakijoiden majapaikat loppumassa – kuntia toivotaan majoituksen ylläpitäjiksi

Vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä turvapaikanhakijoita. Viime yönä pohjoisesta rajan yli tulleet saatiin vielä majoitettua, mutta nyt jäljellä on enää hajapaikkoja. Maahanmuuttovirasto vetoaa kuntiin, jotta ne lähtisivät myös majapaikkojen ylläpitäjiksi, eivät pelkästään osoittaisi tiloja.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijaperhe Oulussa
Timo Sipola / Yle

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvaisen mukaan kaikki tähän asti tulleet turvapaikanhakijat on saatu majoitettua.

– Kaikki on saatu majoitetuksi. Esimerkiksi pohjoisesta etelän suuntaan viime yönä tulleet on vielä saatu majoitettua. Nyt on hajapaikkoja enää jäljellä. Uusia paikkoja ollaan hankkimassa. Tämän päivän osalta pystytään kyllä tulijatilanteeseen vastaamaan.

Lisää majoituspaikkoja avataan tänään jo olemassaolevien vastaanottokeskusten yhteyteen.

– Meillä on nyt jo tiedossa 200 paikkaa niille, jotka pohjoisen suunnasta tänne osoitetaan. Meillä on olemassa olevia hankkeita, joita nyt kiirehditään ja vauhditetaan niin että saadaan välittömästi uusia paikkoja käyttöön.

Ongelmia on edessä kuitenkin heti seuraavina päivinä. Jorma Kuuluvainen kiittelee kuntia aktivoitumisesta ja avun tarjoamisesta. Nyt kuitenkin tarvittaisiin paikkojen lisäksi auttavia käsiä.

– Toivomme, että kunnat lähtisivät ihan ylläpitäjätahoiksi, pyörittämään toimintaa, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen Yle Radio Suomen Ajantasa -ohjelmassa.