1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kinosalien historia avautuu dokumenttielokuvassa – "elokuvateattereita ei ole osattu arvostaa"

Elokuvateattereiden historiasta dokumenttielokuvan tehnyt Jouko Aaltonen suree vanhojen kinosalien häviämistä kaupunkikuvasta. Hänen mukaansa vanhat elokuvateatterit ovat tärkeä osa kaupunkikulttuuria.

Kotimaan uutiset
Kinopalatsi.
Vanha Kinopalatsi Helsingissä.Illume Oy

Suomalaisten elokuvateattereiden historia on nyt kirjoitettu. Tai oikeastaan kuvattu.

Dokumentaristi Jouko Aaltosen ohjaama _Tunteiden temppelit -_dokumenttielokuva saa Helsingissä torstaina juhlanäytöksen Maxim-elokuvateatterissa osana Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.

Elokuva kertoo kinosalien tarinan laajan ja näyttävän arkistomateriaalin kautta. Lisäksi ääneen pääsevät katsojat, teattereiden työntekijät ja yrittäjät. Niin vanhat kuin uudetkin.

Aaltonen ja käsikirjoittajat Toni Puurtinen sekä Henri Waltter Rehnström kuvasivat ja keräsivät elokuvaa varten materiaalia usean vuoden ajan eri paikkakunnilla. Helsingin lisäksi elokuvaa kuvattiin mm. Kuopiossa, Vaasassa, Turussa, Ylistarossa ja Vehmaalla.

Yhteinen, mutta henkilökohtainen juttu

Mutta miksi elokuvateattereiden historia piti tallentaa? Aaltonen sanoo havahtuneensa alalla valiitsevaan murrokseen. Kyse on siis digitalisaatiosta, joka jatkuu edelleen voimakkaana.

– Murros on aiheuttanut sen, että paljon pieniä elokuvateattereita on suljettu tai ne ovat muuttaneet toimintaansa. Minua on myös aina kiinnostanut elokuvateatterikokemus, joka on kollektiivinen, mutta samaan aikaan yksityinen tuntemus. Elokuvateatterin pimeissä katveissa on tehty kaiken näköisiä asioita, veteraaniohjaaja kertoo.

Elokuva ei ole Aaltosen mukaan hätähuuto menneen ajan ja siellä vallinneiden käytäntöjen puolesta. Elokuvan pohjimmaisena viestinä Aaltonen pitää sitä, että vaikka elokuvan teknologiset muodot muuttuvat, sukupuolesta toiseen jatkuva elokuvasta haltioituminen jatkuu edelleen.

– En ole huolissani siitä, että elokuvateatteri sinänsä kollektiivisena kokemuksena ja instituutiona olisi minnekään katoamassa.

Silti vanhojen elokuvateattereiden katoaminen etenkin Helsingissä on saanut Aaltosen surulliseksi. Esimerkiksi Kultaisessa Lyhdyssä on nykyisin Jehovan todistajien valtakunnansali, Adlonissa kuntosali ja Ritzistä on tehty biljardisali.

– Ne ovat olleet tärkeä osa kaupunkikulttuuria. Elokuvateattereita ei ole osattu arvostaa sillä tavalla kuin olisi pitänyt.

Halpa-Tarzan jäi mieleen

Aaltonen yllättyi elokuvaa tehdessään kahdesta asiasta. Ensimmäiseksi hän hämmästyi siitä, miten paljon ihmisillä on muistoja liittyen elokuvateattereihin. Toiseksi hän yllätyi siitä, miten elokuvateatteriyrittäminen koetaan Suomessa.

– Elokuvateatteriyrittämisessä on kysymys elämäntavasta ja se on paljolti perhepuuhaa. Suomi on pullollaan elokuvateatteriperheitä- ja sukuja.

Aaltonen kertoo oman ensimmäisen elokuvateatterimuiston liittyvän Turun Kinopalatsiin.

– Olimme siellä isoäitini kanssa katsomassa jotain Tarzanin tapaista elokuvaa. Mielestäni se ei ollut varsinainen Tarzan, vaan halpa-Tarzan, kaveri joka seikkaili viidakossa, Aaltonen muistelee.

_Tunteiden temppelit _saa ensi-iltansa 4.12.

Lue seuraavaksi