Eläkeläiseltä keksintö kerran kuussa: "Eihän sitä sovi kädet ristissä istua"

Orimattilalainen eläkeläinen Tauno Meurasalo keksii keksimästä päästyään. Uudet keksinnöt syntyvät arjen tarpeista ja helpottavat elämää. Oivallus ei katso aikaa eikä paikkaa vaan voi iskeä vaikka keskellä yötä.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Tarinat eivät lopu kesken, kun Tauno Meurasalo esittelee Orimattilassa keksintöjään. Kaikki keksinnöt eivät ole alusta loppuun asti Meurasalon kehittelemiä, vaan moni liittyy olemassa olevan käyttöesineen kehittämiseen.

Hyvä esimerkki Meurasalon parantelemasta käyttöesineestä on kaikille tuttu linnunpönttö. Se näyttää päälle päin samanlaiselta kuin muutkin pöntöt, mutta sisältää monta parannusta.

– Yksi merkittävä parannus liittyy siihen, miten pönttö kiinnitetään puuhun. Kehittelin narusysteemin, joka on äärimmäisen helppo asentaa, kestää vaikka miehen painon, eikä vahingoita puuta.

Sadan pöntön mieheksi itseään kutsuva Meurasalo on kehittänyt myös lintulaudan, jonka ominaisuuksiin kuuluu muun muassa se, että linnut eivät pääse ulostamaan ruokalaariin – ja se on vielä jaettu kahteen osaan eri linnunruokia silmällä pitäen.

Meurasalon keksinnöt juontavat käytännön tarpeista ja vankasta kädentaitoperinteestä. Keksintöjen pohjana on monipuolinen puusepänkoulutus ja pitkä ura yrittäjänä alan töissä.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Huumori on tärkeä työkalu

Meurasalon juttuja kuunnellessa käy pian selväksi, että monen esineen takana on pitkä ja monivaiheinen tuotekehittely. Keksijä kelpuuttaa ensimmäisen prototyypin vain harvoin.

Naisille menee paremmin näitä yksinkertaisia käyttöesineitä - miehet ymmärtävät sitten näiden teknisempien vempaimien päälle.

Tauno Meurasalo

– Näinhän se oli ihmisenkin kohdalla. Jumala loi ensin miehen ja tuumasi, että taitaa tulla sutta, tehdään parempi. Sitten keksittiin nainen. Naiset pitävät jostain syystä tästä tarinasta, hän naurahtaa.

Esineisiin liittyvä huumori on Meurasalolle tärkeää. Moni keksintö myydään huumorilla ja hauskoilla tarinoilla.

– Hyvä esimerkki on munanpuhkaisija, jota ostavat enimmäkseen naiset, sanoo Tauno ja esittelee uhkaavan näköistä piikkiä.

– Naisille menee paremmin yksinkertaisia käyttöesineitä. Miehet taas ymmärtävät teknisempien vempaimien päälle.

Paperileikkurista halkotelineeseen

Meurasalon keksintöjen kirjo saattaa häkellyttää. Eläkeläiskeksijä esittelee verkonmerkkiä, jota pystyy käyttämään ja säätämään monella tavalla vaikka rukkaset kädessä, jos sattuu olemaan kylmä keli.

Se on monikäyttöinen, kuten hyvällä keksinnöllä on tapana olla.

Tauno Meurasalo

Keksintölistalta löytyy myös talouspaperiteline, jossa olevasta rullasta pystyy yhdellä kädellä repäisemään arkin ilman, että koko rulla juoksee lattialle.

– Se vaatikin monta kehitysvaihetta. Telineessä on erityiset jarrupalat, jotka pysäyttävät rullan pyörimisliikkeen. Tätä on helppo käyttää, jos pyyhittävä tai kuivattava esine on toisessa kädessä tai jos toinen käsi on vaikka väliaikaisesti käyttökelvoton, valistaa keksijä.

Lämmityskauden alkuun sopii puolestaan halkolaatikko, jota voi käyttää myös pallina ja jonka voi halutessaan pinota tilan säästämiseksi.

– Se on yhdeltä sivulta auki oleva puulaatikko, jossa on pyörät alla. Se on monikäyttöinen, kuten hyvällä keksinnöllä on tapana olla. Siinä voi säilyttää myös lehtiä ja pitää vaikka salapulloa, jos aukinaisen sivun kääntää seinään päin, hän innostuu kertomaan.

Erityisen ylpeä keksijä tuntuu olevan kehittämästään rullapaperileikkurista, joka soveltuu vaativaan ammattikäyttöönkin.

– Kyseessä on tällainen vähän niinkuin kiskoilla kulkeva leikkuri, jota voi käyttää yhdellä kädellä ja joka kestää kovempaakin paketointikäyttöä.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Naksahdus kerran kuussa pitää keksijän mielen virkeänä

Kymmenien ja kymmenien keksintöjen mies ei kuitenkaan ole innostunut patentoimaan ideoitaan tai kehittämään laajempaa sarjatuotantoa omille tuotteille.

Eihän sitä sovi kädet ristissä istua tekemättä mitään.

Tauno Meurasalo

– Pitkälti yli kaksikymmentä vuotta sitten hain yhdelle keksinnölle patenttia ja sainkin sen, mutta se oli aika kallista puuhaa. On parempi, että keksijä keksii ja tekijä tekee.

Mitäs sitten seuraavaksi, eli onko Tauno Meurasalon mielessä tällä hetkellä muhimassa uutta keksintöä?

– Ei sitä tiedä, mutta kun kotiin menee, niin taas naksahtaa päässä. Tai sitten yöllä herää siihen, että nyt tämä täytyy laittaa muistiin paperille. Kerran kuukaudessa pyrin tekemään uuden esineen. Eihän sitä sovi kädet ristissä istua tekemättä mitään.