Iltaliikkujille turvaa tarjoava kasvoton ja nimetön mies ihmetyttää somessa

Facebookiin on ilmestynyt yksityishenkilön perustama sivu, jossa tarjotaan ilmaista lenkkeilyseuraa heille, jotka kokevat turvattomuutta Joensuussa. Miehen nimeä, kasvoja tai puhelinnumeroa ei sivulta suoraan löydy. Poliisi kummeksuu 24/7-palvelua, mutta ei pidä sitä rikollisena.

Kotimaa
Kaappaus Facebookista.
Yle

Facebookissa toimii Ulkoiluhelppiä Joensuussa -sivu, jossa Rantakylän kaupunginosassa asuva mies tarjoaa turvaa pimeän aikaan Joensuussa liikkuville. Palvelu on miehen laatiman tekstin mukaan ympärivuorokautista ja ilmaista.

Sivulle voi mainita, mikäli haluaa esimerkiksi lenkkeilykaveria koiranulkoilutukseen tai muuhun vastaavaan ulkona liikkumiseen, pääasiassa Rantakylän alueella, koska majailen täällä itsekin. Voi tottakai olla, etten läheskään aina pääse välttämättä lähtemään, joten voin antaa vaikka puhelinnumeroni, jolloin mikäli syntyy esimerkiksi pelkoa/ epäilystä siitä, että joku esimerkiksi seuraa sinua, voit soittaa jolloin pyrin pääsemään paikalle.

Ideana on lähinnä se, että mikäli tilanne on tosi, voi seuraaja luopua aikomuksistaan huomatessaan, että tilanteella on silminnäkijöitä. Tottakai poliisille on hyvä informoida asiasta, mutta hekään eivät välttämättä aina ehdi "viivana paikalle".

Mies ei mainitse sivulla suoraan nimeään tai puhelinnumeroaan, eikä hänestä ole kasvokuvaa. Yle Uutiset tavoittimiehen lähettämällä hänelle yksityisviestin Facebook-sivun kautta. Mies vastaa toimittajan soittopyyntöön ja esittäytyy Eetu Konttiseksi.

Kaappaus Facebookista.
Kuvakaappaus FB-sivulta.Yle

Poliisi skeptinen

Miksi mies kokee, että Joensuussa pitäisi pelätä? Ainakin kaupungissa on tapahtunut tänä syksynä epäilty raiskaus ja raiskauksen yritys, joiden tekijöiksi epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä. Juttujen poliisitutkinta on vielä kesken.

Kun miehestä ei ole kasvokuvaa eikä nimeä eli kyseessä on entuudestaan tuntematon lenkkikaveri, voi se aiheuttaa ihmisissä epävarmuutta.

Kari Kuokkanen

– En ole FB-sivulla yksilöinyt sitä, miksi olen palveluni perustanut, mutta kyllähän siinä viitettä on nimenomaan näihin tapauksiin, kertoo Konttinen.

Poliisi tutustui Ylen pyynnöstä FB-sivuun.

– On täysin ihmisten omassa harkinnassa, käyttävätkö he palvelua. Kun miehestä ei ole kasvokuvaa eikä nimeä eli kyseessä on entuudestaan tuntematon lenkkikaveri, voi se aiheuttaa ihmisissä epävarmuutta, arvelee rikoskomisario Kari Kuokkanen Itä-Suomen poliisista.

Rikoskomisarion mukaan toiminta ei ole rikollista, vaikkakaan hän ei henkilökohtaisesti palvelua käyttäisi. Täsmennetty 28.9.2015 klo 16:02 syksyn aikana tapahtuneita epäiltyjä rikoksia