Venäjä järjestää sotaharjoituksen itäisellä Välimerellä

Harjoitukseen osallistuu Venäjän Mustanmeren-laivaston aluksia. Puolustusministeriön mukaan harjoitusta suunniteltiin jo viime vuonna.

Ulkomaat
Kuva venäläisten sotaharjoituksesta.
Kuva venäläisten sotaharjoituksesta Kaliningradissa 2013.Alexey Druginyn / Ria Novosti / EPA

Venäjä ilmoittaa järjestävänsä sotaharjoitukset Välimeren itäosassa syys-lokakuussa.

Puolustusministeriön mukaan sotaharjoituksen aikana järjestetään 40 taisteluharjoitusta, joissa on käytössä kolme Venäjän Mustanmeren-laivaston sotalaivaa.

Harjoitukseen osallistuu ohjusristeilijä sekä hävittäjä- ja maihinnousualus. Lisäksi paikalla on tukialuksia.

Harjoituksen aikana ammutaan muun muassa ohjuksia. Lisäksi tarkoitus on harjoitella ilma- ja meripuolustusta, etsintä- ja pelastusoperaatioita, kommunikaatiokäytäntöjä sekä pulaan joutuneen laivan pelastamista, ministeriö kertoo.

Harjoitusta suunniteltu jo viime vuonna

Venäjän puolustusministeriön mukaan Välimeren-harjoitusta suunniteltiin jo viime vuoden lopulla.

Kyprokselle Venäjä ilmoitti harjoituksesta aiemmin tässä kuussa kehottaen sitä ohjaamaan lennot pois Kyproksen ja syyrialaisen Tartusin sataman väliseltä alueelta. Venäjällä on Tartusissa lentotukikohta.

Ministeriö ei lausunnossaan kytke harjoitusta Syyrian konfliktiin.

Viime viikkoina useat länsimaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Venäjä olisi lisäämässä sotilaallista tukea Syyrian armeijalle. Yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden mukaan Venäjä olisi lähettänyt Syyrian joukkoja, panssarivaunuja ja hävittäjiälentokoneita.

Syyrialaiset armeijalähteet ovat kertoneet, että Venäjä on toimittanut maahan uusia aseita, muun muassa taistelukoneita.

Venäjä on sanonut, että sen tuki Syyrialle on olemassaolevien sotilaallisten sopimusten mukaista ja henkilöstöä on lähetetty kouluttamaan syyrialaissotilaita.

Lähteet: Tass, AFP, AP