Maksutta kulttuuririentoihin – pienituloisia autetaan taiteen pariin

Taloudellisessa ahdingossa olevien ihmisten mahdollisuuksia nauttia taiteesta ja kulttuurista pyritään parantamaan. Espoossa kokeillaan parhaillaan Kaikukorttia, jonka avulla ihminen pääsee maksutta mukaan kulttuuritapahtumiin. Ensi vuonna kortti otetaan käyttöön Kainuussa.

kulttuuri
Jonna Keränen ja Eero Schroderus näyttelevät "Tekevällä sattuu" pikkujoulunäytelmässä, Suomussalmella.
Sanna Kähkönen / Yle

Kainuun pienituloisten mahdollisuuksia käyttää kulttuuripalveluja pyritään parantamaan maksuttomalla Kaikukortilla. Toiminnan suunnittelu alkaa syyskuussa, kertoo hankekoordinaattori Mira Haataja Kulttuuria kaikille -palvelusta (siirryt toiseen palveluun).

– Suunnittelemme toimintaa yhdessä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän ja kulttuurialan toimijoiden kanssa kahdessa työpajassa, joista ensimmäinen on ensi viikon tiistaina Kajaanissa. Tavoitteena on, että Kaikukortti otetaan käyttöön kevättalvella 2016.

Kainuun kokeilun taustalla on Espoossa tänä vuonna toteutettava pilotti, josta on saatu jo hyviä kokemuksia.

– Olemme saaneet myönteistä palautetta, se on ollut hämmästynyttä, ilahtuvaa ja ihmettelevää. Yleensä ihmiset, joilla on taloudellisesti vaikeaa, karsivat kaiken ylimääräisen, johon myös kulttuuri helposti lasketaan. Mukavat ja miellyttävät kulttuurielämykset arjessa voivat silloin jäädä vähäisiksi.

– Peruslähtökohtana on, että Kaikukortti on maksuton. Meillä toiminnan ajatuksena on, että ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus osallistua myös kulttuurielämään, jos vain haluaa. Sen ei tarvitse olla siitä kiinni, onko ihmisellä sillä hetkellä varaa, Haataja jatkaa.

Kaikukortin kulttuuritarjonnasta on tarkoitus saada mahdollisimman laaja ja kattava. Syksyn aikana selviää, missä kaikkialla Kaikukortti voidaan ottaa Kainuussa käyttöön, Haataja kertoo.

Meillä toiminnan ajatuksena on, että ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus osallistua myös kulttuurielämään, jos vain haluaa. Sen ei tarvitse olla siitä kiinni, onko ihmisellä sillä hetkellä varaa.

Mira Haataja

– Suunnittelutyöhön on ilmoittautunut mukaan monenlaisia toimijoita, on festaria, tanssia ja teatteria. Tarkoituksena on, että Kaikukortti toimii myös maakunnan sisällä eli Suomussalmella kortin hankkinut voi käydä vaikka Kuhmossa tai Kajaanissa esityksissä ja kulttuuritarjonnan parissa.

Haataja on ilahtunut siitä, että Kajaanin kaupunki kokeilee parhaillaan maksuttomuutta myös Taidemuseossa ja Kainuun museossa. Kokeilut tukevat Haatajan mukaan hyvin toisiaan.

– Uskon, että se edistää myös saavutettavuutta. Jos kulttuuritarjonta on mahdollisimman monipuolista, niin silloin mahdollisimman moni ihminen voi kokea, että hei, mullekin löytyi jotain mielekästä.