1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koomikot

Koomikko haluaa tarjota unohduksen – "Kun eletään vaikeita aikoja, koomikolle on tilausta"

Koomikon tärkein tehtävä on olla hauska ja vasta sen jälkeen tulee kaikki muu, sanoo Mikko Kivinen. Vaikka huumorin on oltava jollain tasolla ajassa kiinni, ei yleisö välttämättä jaksa huvittua ajankohtaisista keskustelunaiheista.

Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Komiikka on aina ajassa kiinni, mutta aina koomikko ei revi huumoria konkreettisesti ajankohtaisista aiheista. Esimerkiksi paljon julkisuudessa vellovat hallituksen leikkaukset ja turvapaikanhakijoiden tukala tilanne eivät välttämättä ole aiheita, joille yleisö jaksaisi nauraa.

– En tiedä löytyykö vaikkapa tästä turvapaikka-asiasta huumoria. Ehkä näistä kavereista, jotka karjuu lutku punaisena, että "pannaan rajat kiinni" tässä globaalissa maailmassa, mutta ei ainakaan niistä uhreista jotka tänne Suomeen tulevat, Kivinen toteaa.

Koomikko katselee maailmaa huumorinvärittämien lasien lävitse. Hän haluaa tarjota valonpilkahduksen myös yleisölle.

– Yleisöhän haluaa vähän unohdusta, kun se tulee katsomaan komediaa, ei se halua välttämättä komiikkaa siitä ympärillä olevasta todellisuudesta. Yleisö haluaa unohtaa kokonaan sen raadollisuuden, mitä ympärillä tapahtuu, Kivinen uskoo.

Etenkin vaikeina aikoina komiikalle onkin erityistä tilausta.

Jos alat miettimään että mitä tämä yleisö haluaisi, sitten olet aivan metsässä.

Mikko Kivinen

–  Jos otetaan ihan ääritapaus, niin esimerkiksi sota-aikoinahan viihdytyskiertueet olivat äärimmäisen suosittuja. Silloinhan ei puhuttu sodasta, vaan puhuttiin kodista, miehistä ja naisista – niin arkisista asioista kuin mahdollista, koska sillä saatiin ajatukset pois hirveyksistä.

Kivinen korostaa, että koomikon ensisijainen tehtävä on naurattaa, ei vaikuttaa mielipiteiisin. Jos koomikko alkaa esittämään omia mielipiteitään, huumori saattaa pudota matkasta kokonaan pois.

– Koomikkohan ei voi lähteä julistamaan mitään oikeaa totuutta, vaan pitäisi enemmänkin kysyä kysymyksiä. Jos rupeaa esittämään omia väittämiään, voi pian huomata olevansa ihan samanlainen tylsimys kuin suurin osa poliitikoista, Kivinen naurahtaa.

Ensimmäisen naurun taikaan on pakko luottaa

Komiikassaan Mikko Kivinen luottaa niin sanottuun ensimmäisen naurun taikaan. Kun vitsin kuulee ensimmäisen kerran ja se naurattaa, silloin se huvittaa yleisöäkin, uskoo pitkän uran tehnyt Kivinen.

– Jos alat miettimään että mitä tämä yleisö haluaisi, sitten olet aivan metsässä.

Silloinhan ei puhuttu sodasta, vaan puhuttiin kodista, miehistä ja naisista – niin arkisista asioista kuin mahdollista.

Mikko Kivinen

– Varsinkin kun teatterissa näytelmäesitystä harjoitellaan kymmeniä kertoja, eihän se enää naurata, mutta sillon täytyy nimenomaan luottaa siihen että se toimii, hän lisää.

Vaikka hauskuuttaminen on Kivisen leipätyötä, ei vitsejä löydy tilanteessa kuin tilanteessa. Sen sijaan kun koomikko menee lavalle, hän tietää mitä tekee: lähes koko elämänsä näytellyt mies ei enää juurikaan jännitä esiintymistä.

– Tietysti terve jännitys pitää olla, ei sinne voi lompsimalla mennä, vaan sinne mennään tietyllä attackilla. Tietysti täytyy tehdä esityö aika hyvin, täytyy tietää koko ajan mitä tehdään, mutta samalla täytyy kuitenkin näyttää siltä, että keksii asioita juuri sillä hetkellä.

Mikko Kivinen kiertää parhaillaan maata Kivinen tie -35-vuotisjuhlakiertueellaan. Pitkän uran tehnyt viihdyttäjä toivoo, ettei koskaan muutu kyynikoksi, joka katsoo ylimielisesti muiden tekemää komiikkaa.

– Tietynlainen pikkupoikamaisuus täytyy pitäisi säilyttää koko elämänsä ajan. Enkä tarkoita pelkästään huumorin tekemistä, vaan kaikessa muussakin. Pitää olla tosissaan, muttei vakavissaan, Kivinen pohtii.