Hallitus on viroksi home – viron kieltä ja kulttuuria Eesti Majasta

Kiinnostus Viron kulttuuriin ja kieleen on lisääntynyt. Helsingin Suvilahdessa toimivassa Eesti Majassa käy vuosittain tuhansia suomalaisia opiskelemassa kieltä tai tutustumassa Viron kulttuuriin.

Kotimaa
Eesti Maja -kirjanen.
Yle

Viisi vuotta sitten avattiin Helsingin Suvilahdessa Eesti Maja eli Viro-keskus. Sinne ovat keskittyneet kaikki tärkeimmät Viroon liittyvät toimijat Suomessa.

Eesti Majassa on muun muassa Tuglas-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Eesti instituutti, Baltian kirjasto, Viron elinkeinoelämän kehittämissäätiö ja Viron matkailun edistämiskeskus.

Eesti Majassa kävi viime vuonna noin 10 000 kävijää. Suomalaisia ja virolaisia kävijöitä oli suurin piirtein saman verran.

– Meillä on täällä taidenäyttelyitä, kirjojen julkistamistilaisuuksia, kuoro- ja musiikkiesityksiä, virolaisten ja suomalaisten tapaamisia sekä tietysti kielikursseja, unohtamatta meidän mainiota kirjastoa, luettelee Eesti Majan keskeisen toimijan Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama.

Virokeskuksen Baltia-kirjastossa voi käydä tutustumassa virolaiseen kirjallisuuteen sekä lainata kirjoja kotiin. Kirjastosta tehtävien kotilainojen määrä on noussut jo lähes 9 000 lainaan vuodessa. Kirjaston lukusali sekä tietopalvelut ovat myös ahkerassa käytössä.

Eesti Majassa opiskellaan viroa ja suomea

Viron kielen suosio on Suomessa viime vuosina lisääntynyt.

– Voi sanoa, että viron kieli on viime vuodet ollut nousukiidossa, kiteyttää viron ja suomen kielen opettaja Maiu Juurik.

Juurikin mukaan viron kielen suosioon on monta syytä, mutta jo kanssakäymisen vilkastuminen on luonut tarvetta osata naapurin kieltä.

– Meidän kielikursseille on kova kysyntä. Viron kieltä opiskelee: estofiileja, jotka ovat kiinnostuneita viron kielestä ja kulttuurista, virolaisen kanssa naimisiin menneitä, joille kieli on tärkeä sukulaisten yhteydenpidon kannalta, Virosta asunnon ostaneitä, jotka tarvitsevat kieltä kommunikoidessaan paikallisten kanssa, firmojen työntekijöitä, joilla on virolaisia asiakkaita, opiskelijoita, jotka havittelevat opiskelupaikkaa esimerkiksi Tarton yliopistosta ja niin edelleen, luettelee viron kielen opiskelun syitä kielten opettaja Maiu Juurik.

Myös virolaisten kiinnostus suomen kieleen on kasvanut. Eesti Majassa käykin suomalaisten lisäksi lukuisa joukko virolaisia kieliopiskelijoita.

– Suomen kielen kurssien suosio on jatkuvasti noussut ja sitä myötä kurssikoot suurentunet. Minulla on tällä hetkellä jopa yksi ryhmä, jossa on 27 opiskelijaa opiskelemassa suomea, kertoo kielten opettaja Maiu Juurik.

Virolaiset opiskelevat suomea etupäässä työn takia. Suomessa asuu noin 70 000 virolaista, joista puolet pääkaupunkiseudulla. Heille kieli on tärkeä työn kannalta, mutta myös jokapäiväisessä elämässä.

Kulttuurierot

Kulttuurivaihto Suomen ja Viron välillä on nyt vilkkaampaa kuin koskaan ennen. Musiikki-, teatteri-, kirjallisuus ovat kulttuurialueita, jotka ovat kiinnostaneet naapureita Suomenlahden molemmin puolin jo pitkään. Lisääntyneen kanssakäymisen ansiosta on nyt ruvettu kiinnostumaan myös naapurien tavoista.

- Täältä Viro-keskuksesta saa apua myös tapakysymyksiin, vaikka sitten olisi kyse isoäidin syntymäpäiväjuhlista. Tällainenkin kysymys on tullut eteen. Eräs nuorimies otti meihin yhteyttä ja kertoi, että virolainen työkaveri oli kutsunut hänet isoäitinsä syntymäpäiville Etelä-Viroon. Nuorimies halusi tietää, miten tilaisuuteen pitää pukeutua, mitä kannattaa viedä lahjaksi ja onko joitain käyttäytymissääntöjä, jotka suomalaisen olisi syytä tietää, kertoo Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama.

Nyt kiinnostaa

Virolaisia kiinnostaa Suomessa nyt erityisesti työ. Palkkataso on Suomessa parempi, joten tänne tullaan ansaitsemaan.

- Suomessa on huomattavan paljon virolaisia rakennusmiehiä, bussinkuljettajia, lääkäreitä ja hammaslääkäreitä sekä sairaanhoitajia, kertoo toiminnanjohtaja Jaana Vasama.

Vasaman mukaan esimerkiksi lääkärit ja hammaslääkärit tekevät usein töitä Virossa viikolla ja tulevat sitten päivystämään viikonlopuksi Suomeen.

Suomalaiset ovat nyt kiinnostuneita Viron it-alasta ja kaikesta, mikä liittyy tietotekniikkaan sekä uutena asiana virolaisesta ruoasta.

- Ruoasta ja ruokaan liittyvistä asioista kysytään Eesti Majasta enenevässä määrin. Virolainen ruoka rynnistää Suomen markkinoille nyt kovaa vauhtia. Ja ruokakulttuurihan on kulttuurivaihtoa parhaimmillaan, sanoo asiaan selvästi tyytyväinen Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama.