1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Volkswagenin päästöskandaali laajenee

Ministerin mukaan autoille tehdään lähikuukausina uudet päästötestit maanteillä, ei laboratorio-oloissa. Testejä tehdään muillekin kuin Volkswageneille. Uutistoimisto Reutersin mukaan autovalmistaja aikoo nimetä päästöhuijaukseen syyllisiä.

Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Saksan liikenneministeri sanoo, että autovalmistaja Volkswagen on myöntänyt, että päästötuloksia on peukaloitu Euroopassakin.

Alexander Dobrindt joutui kertomaan, että huijaus koskee joitakin 1.6- ja 2.0-litraisia dieselmoottoreita. Autojen täsmällistä lukumäärää ei tiedetä.

Volkswagen on aiemmin myöntänyt, että 11 miljoonassa yrityksen valmistamassa dieselautossa on laitteisto, jonka avulla on huijattu päästötesteissä. Tiedossa ei ole, mikä määrä näistä on Euroopassa.

Ministerin mukaan autoille tehdään lähikuukausina uudet päästötestit maanteillä, ei laboratorio-oloissa. Liikenneministerin mukaan myös muille automerkeille tehdään satunnaisia päästötestejä.

Volkswagenin pääjohtaja Martin Winterkorn eilen erostaan skandaalin takia. Seuraaja nimettäneen huomenna, lisäksi Volkswagen aikoo paljastaa päästöhuijaukseen syyllisiä.

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto kertoi viikonloppuna Volkswagenin kaunistelleen dieselautojensa päästölukuja. Paljastus sai Volkswagenin kurssin putoamaan peräti 40 prosenttia – pörssiarvosta katosi kahdessa päivässä 27 miljardia euroa. Keskiviikkona tilanne tasaantui, ja torstaina kurssi avasi noin viiden prosentin nousuun. Iltapäivällä osake oli taas loivassa alamäessä.

Autoteollisuuden kuohunta hermostuttaa Euroopan muutenkin levottomia pörssejä. Torstaina alkuiltapäivästä Saksan DAX-indeksi oli kaksi prosenttia miinuksella, CAC 40 Ranskassa 1,6 prosenttia ja Britannian FTSE 100 vajaan prosentin samaten pakkasella.

Nordea on kieltänyt salkunhoitajiltaan uudet sijoitukset Volkswagenin osakkeisiin ja joukkolainoihin. Kielto on voimassa puoli vuotta.