"Tämä on tämmöistä varaisänä olemista" – junnujen valmennus vaatii oikeaa asennetta

Pienten urheilulupausten valmentaminen vaatii paljon sekä tahtoa että työvoimaa. Urheiluseurat kärsivät kroonisesta valmentajapulasta, sillä varsinkin vapaaehtoisia valmentajia on yhä vaikeampaa saada peliin mukaan.

urheilu
Pienet pojat jalkapallotreeneissä.
Katso, millaista asennetta ja otetta lasten valmentamiseen tarvitaan! Mikko Mutka valmentaa JJK:n Kortteliliigaa Jyväskylässä.

Eri lajien junioritoiminnan pyörittäminen vaatii paljon vapaaehtoisia valmentajia. Usein valmentajat ovat junnujen isiä ja äitejä, joilla on itsellään lajin harrastustaustaa.

– Vanhempien lisäksi valmentajina toimii nuoria lajin harrastajia, 20 vuoden molemmilta puolilta, kertoo Vaajakosken Kuohun taloudenhoitaja ja painijaoston sihteeri Mika Suhonen.

Vetäjäpula on krooninen.

Mika Suhonen, Vaajakosken Kuohu

Vaajakosken Kuohu on perinteikäs urheiluseura, jossa toimii tällä hetkellä voimistelu-, paini-, yleisurheilu- ja seniorijaosto.

Valmennushommiin on ollut kuitenkin vuosi vuodelta vaikeampi saada rekrytoitua riittävästi väkeä.

– Vetäjäpula on krooninen. Etenkin lasten osalta lisäryhmille olisi paljon kysyntää, mutta niitä ei voida järjestää, kun ei ole valmentajia, sanoo Suhonen.

Vaajakosken Kuohulla onkin jatkuva rekrytointi käynnissä nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Kuohussa valmentajat ovat "otoja" eli he vetävät ryhmää oman toimen ohella ilman rahallista korvausta.

– Jos alkaisimme maksaa vetäjille, heitä olisi enemmän. Mutta se nostaisi harrastuksen hintaa roimasti, sanoo Suhonen.

Seuran linja onkin ollut, että se haluaa tarjota harrastusmahdollisuuden kaikille lapsille, myös niille, joilla ei ole varaa maksaa korkeita kausimaksuja.

Oikeaa asennetta ja pitkää pinnaa

Jalkapalloseura JJK:ssa junnujen valmentajat toimivat pientä korvausta vastaan. Kortteliliigan lähes 900:ää jalkapalloilijan alkua paimentaa viitisenkymmentä valmentajaa.

Myös JJK:ssa valmentajien rekrytointi on ollut yhä haastavampaa. Pienten lasten valmentaminen on laji, jossa tarvitaan sekä oikeaa asennetta että pitkää pinnaa.

– Tämä on semmosta sijaisäitinä tai sijaisisänä olemista, semmostahan se on, tiivistää valmentajana toimiva jyväskyläläinen Mikko Mutka.

– Varsinkin näiden pienten kanssa, he jaksavat keskittyä sen 15 minuuttia alusta, senhän ymmärtää. Mutta kunhan he ulkoilevat ja on hauskaa, niin se on tärkeintä, Mutka hymyilee.

Liikuntatieteellisestä lahjakkaita valmentajia

Jypin Kiekkokoulussa ja Korttelikiekossa tilanne on sikäli erilainen, että valmentajia on riittänyt melko hyvin.

– Meillä on valmentajina entisiä huippupelaajia, sekä junnujen isiä että sellaisia vapaaehtoisia, joilla ei ole jääkiekkotaustaa perheessä. Meillä on ollut myös sikäli hyvä onni, että yliopiston liikuntatieteellisestä tulee meille jatkuvasti lahjakkaita valmentajia, kertoo juniorikoordinaattori Santtu Korhonen.

Mikko Mutkaa haastatteli Titta Puurunen.