1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lahteen avataan kiireellä hätämajoitus sadoille turvapaikanhakijoille

Lahteen odotetaan jopa 450:tä turvapaikanhakijaa. Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuvat Tornion järjestelykeskuksesta Lahteen mahdollisesti jo torstaina.

Kuva: Sonja Utriainen

Maahanmuuttovirasto vahvistaa, että Lahteen perustetaan kiireellisesti hätämajoitus turvapaikanhakijoille. Hennalan kasarmin tyhjillään oleviin rakennuksiin odotetaan jopa 450:tä turvapaikanhakijaa.

Ensimmäisiä turvapaikanhakijoita odotetaan saapuvaksi Lahteen mahdollisesti jo torstain aikana. Maahanmuuttoviraston mukaan paikat täyttynevät lähipäivinä.

Suomen Punainen risti on käynyt tarkastamassa tilojen soveltuvuuden turvapaikanhakijoiden majoittamiseen ja valmistelee paikkoja ihmisten tuloon.

Asiasta uutisoi ensimmäiseksi verkkosivusto Uutislähde (siirryt toiseen palveluun).

Rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisista kuuli vahvistetun tiedon turvapaikanhakijoiden saapumisesta Yle Lahdelta. Poliisille ei ollut tullut aiemmin varmaa tietoa hätämajoituksen perustamisesta Lahteen.

Poliisille satojen turvapaikanhakijoiden saapuminen Lahteen tarkoittaa erityisjärjestelyjä. Poliisin resursseja kohdennetaan tarvittaessa muun muassa turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin ja kuulusteluun.

– Ei ole tiedossa, että tästä aiheutuisi turvallisuuteen liittyviä ongelmia tai häiriöitä. Lähinnä kantaväestön reagointi saattaa aiheuttaa ongelmia, kuten Oulussa. Emme kuitenkaan odota häiriöitä Lahdessa.

Hämeen poliisissa siirretään myös laitoksen sisäisesti poliiseja hoitamaan turvapaikka-asioiden tutkintaa.

Sote-yhtymä varautuu

Hennalan hätämajoitusta ylläpitää SPR:n Hämeen piiri. Hämeen alueella on kahdeksan yksikköä, joista hätämajoitusta on Lahden lisäksi Forssassa, Lammilla ja Kangasalla.

Emme kuitenkaan odota häiriöitä Lahdessa.

Martti Hirvonen

Hätämajoitus on väliaikaista. Keskuksessa tarjotaan turvapaikanhakijoille majoitus sekä välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut. Kustannukset maksaa valtio.

Myös Päijät-Hämen sosiaali- ja terveysyhtymä varautuu hätämajoitusyksikön avautumiseen Lahdessa. Turvapaikanhakijoiden akuutit sairastumiset hoidetaan normaalien käytäntöjen mukaan perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa.

Lahden kaupunginhallitus linjasi aiemmin syyskuussa, että kaupungissa käytettävissä olevia tiloja hyödynnetään turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena tai hätämajoitusyksikkönä.