1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. elokuvat

"Daniel Craig on luotaantyöntävä" – suomalaisen Golden Globe -raatilaisen työ on leffafriikin unelma

Hollywood-tähtien tapaamisia ja elokuvien katselua vuoden jokainen päivä. Kuulostaa todelliselta glamour-elämältä! Elokuva- ja televisioalan Golden Globe -palkintoraadissa istuva suomalainen Kirpi Uimonen pitää tehtäväänsä kuitenkin arkisena.

Entourage -sarjan näyttelijät saapuivat Golden Globe-palkintogaalaan tammikuussa. Kuva: Paul Buck / EPA

Kaliforniassa asuva ja työskentelevä toimittaja Kirpi Uimonen on neljättä vuotta yksi Golden Globe -palkinnosta päättävän raadin jäsen. Työ vaatii todellista rakkautta elokuviin.

– Meille näytetään vuosittan 200 - 300 elokuvaa. Ja lisäksi tv-sarjat ja ulkomaalaiset elokuvat. Voisin elää aamusta yöhön vain katsomalla erilaisia tarinoita, Uimonen kertoo Yle Radio Suomen Ajantasa -ohjelmassa.

Elokuvia katsotaan ympäri vuoden. Parhaillaan on menossa varsinainen ensi-iltojen suma.

– Nyt on alkanut gaalasesonki, joka kestää syyskuun alusta joulukuun puoliväliin. Puhutaan, että kaikki parhaimmat elokuvat julkaistaan nyt.

Glamouria punaisella matolla

Raati valitsee joulukuun alkupuolella ehdokkaat Golden Globe -palkintojen saajiksi. Voittajat julkistetaan tammikuussa juhlavassa gaalassa. Tunnelma on silloin huipussaan, Kirpi Uimonen kertoo.

– Siellä on mielettömän pitkä, varmaan puolen kilometrin punainen matto, missä tähdet poseeraavat. Siellä on satoja valokuvaajia ympäri maailman. Kaikki vaan huutaa koko ajan, että "pois edestä, pois edestä!" jos et ole julkkis, kun ne haluavat just sen hyvän kuvan.

Legendaariseen Oscar-gaalaan verrattuna tunnelma on leppoisampi.

– Golden Globeista tekee mielenkiintoisen se, että se on yksi Hollywoodin rennoimpia juhlia. Sen takia se on haluttu juhla.

Clooney, Jolie, Craig –suuria persoonallisuuksia

Miltä sitten tuntuu tavata maailman huippunäyttelijöitä? Ajan myötä varsin arkiselta, Uimonen sanoo.

– Olet ollut 13 vuotta tekemässä Hollywood-tähtien haastatteluja. Aluksi jännitti. Muistan kun kysyin ensimmäisen kysymyksen Brad Pittiltä, niin suurin piirtein jalat tärisi ja ääni vapisi. Ja nyt on vaan, että "hey, what´s up?", Uimonen naurahtaa.

Jotkut filmitähdet jäävät karsimansa takia erityisesti mieleen.

– George Clooney tietysti. Ja Angelina Jolie on niin oma persoonansa. Hän pystyy aina puhumaan aiheesta kuin aiheesta.

Kaikki tapaamiset eivät ole mukavia.

– Sitten voidaan mennä toiseen suuntaan. Esimerkiksi Daniel Craig on oma persoonansa, joka on tosi luotaantyöntävä. On mielenkiintoista nähdä laidasta laitaan kirjo ihmisiä. Siinä tavallaan näkee, että ihmiset palkataan sellaisiin rooleihin, mitä he ovat myös oikeassa elämässä.

Suomen ongelmana vähäinen markkinointi

Suomalaisista elokuvista Kirpi Uimonen kehuu esimerkiksi Miekkailijaa.

– Se on tehty ihan yhtä hyvin kuin mikä tahansa muu elokuva, mitä näytetään Hollywoodissa, jopa paremmin. Meidän ainut heikkous on, että me ei olla tarpeeksi näkyvästi Hollywoodissa. Meiltä pitäisi lähettää lisää ihmisiä markkinoimaan meidän elokuvia, meidän ihmisiä. Siellä on tärkeää on koko ajan paikalla.

Naapurimaamme Ruotsi, Norja ja Tanska ovat markkinoineet elokuviaan ja tv-ohjelmiaan Yhdysvalloissa jo vuosikymmenet. Siinä Suomella on opittavaa.

– Tarinankertojina me ollaan loistavia.

Golden Globe palkinnon jakaa Hollywood Foreign Press Association (HFPA), joka koostuu Yhdysvalloissa asuvista ulkomaisista toimittajista. Tänä vuonna siihen kuuluu 85 jäsentä.