Lähiruokapiiri toi maatilalle 350 kanaa – luomumunat viedään käsistä

Tapio Huhtamäen ja Carita Sundmanin navetassa oli ennen lypsylehmiä. Alueen lähiruokapiireissä havaitun suuren kananmunakysynnän innoittamana ne vaihtuivat kuitenkin kanoihin. Pientuottajat kiittelevät mahdollisuudesta kohdata asiakkaita ilman välikäsiä.

Kotimaa
Kuvassa kanat kävelevät pedersöreläisessä omenatarhassa.
Kalle Niskala / Yle

Pedersöressä omenatarhassa elelevät kanat eivät ehdi munia siihen tahtiin kuin ottajia olisi. Luomukananmunat viedään käsistä, vaikka niitä tuodaan myyntiin vain kahteen alueen REKO-lähiruokapiiriin.

Uusi jakelukanava on muuttanut maatilan arkea. Aiemmin tilalla oli 20 kanaa ja munia tuli vain omaan käyttöön.

– Ennen meillä oli lypsylehmiä, mutta tilalle tuli 350 kanaa. Kaikki menee Rekoon, eli ilman sitä meillä ei olisi näin paljon kanoja, maatalousyrittäjät Tapio Huhtamäki ja Carita Sundman kertovat.

Pariskunta käy myymässä kananmunia Kokkolan ja Pietarsaaren lähiruokapiireissä. He ovat tyytyväisiä, kun pientuottaja ja asiakas voivat kohdata ilman välikäsiä.

Kuvassa mies ja nainen sekä kanoja.
Tapio Huhtamäki ja Carita Sundman.Kalle Niskala / Yle

Kiitosta ja kritiikkiä

Pohjanmaalta lähtöisin olevien REKO-lähiruokapiirien suosio kasvaa nyt ripeästi niin asiakkaiden kuin tuottajien keskuudessa. Viimeksi Carita Sundman kävi myymässä kananmunia Kokkolan lähiruokapiirissä. Menekki oli jälleen kova. Hän oli kertonut tarjonnasta etukäteen suljetussa Facebook-ryhmässä, johon asiakkaat olivat jättäneet tilauksensa.

– Hyvin meni ilta. Siellä on semmoinen vanhanajan markkinoiden tunnelma.

Sundmanin mukaan lähiruokapiirin ainoana miinuksena on se, että joskus asiakkaat unohtavat hakea tilauksensa.

Kokkolassa urheilutalon parkkipaikalla kokoontuva ryhmä on ollut pystyssä vuoden verran, ja sinä aikana asiakkaiden, tuottajien ja valikoiman määrä on paisunut.

– Tämä on kyllä loistava idea niin meille asiakkaille kuin tuottajille. Täältä saan hyvää tavaraa ja lähiruokaa. Se on tärkeää, kiittelee jauhelihaa, maksaa, kananmunia ja perunoita ostamaan tullut kokkolalaisnainen.

Vaikka ryhmät saavat paljon kehuja, kritiikkiäkin tulee.

– Onhan tämä sinänsä ihan hyvä idea, mutta se toimisi varmaan ihan samalla lailla myös torilla. Tämä vie väkeä pois torilta, harmittelee jugurttia ja jäätelöä ostamaan tullut kokkolalaisnainen.