Ruotsalaislehti: Tukholman poliisi alkaa vaatia tulokkailta turvapaikka-anomuksia

Tähän saakka monet Tukholmaan tulleista pakolaisista ja muista siirtolaisista eivät ole jättäneet turvapaikka-anomusta. Oleskelu Ruotsissa on silloin laitonta, sanoo Dagens Nyheterin haastattelema poliisitarkastaja.

turvapaikanhakijat
Väkijoukon ympäröimä poliisi viittoilee junalaiturilla.
Ruotsalaispoliisi opastaa Tukholmaan Euroopan halki tulleita pakolaisia ja muita siirtolaisia. Jonas Ekströmer / EPA

Tukholman poliisi alkaa edellyttää turvapaikkahakemusta Tukholmaan tulleilta pakolaisilta ja siirtolaisilta. Ne, jotka eivät jätä hakemusta, voidaan pidättää odottamaan mahdollista maasta poistamista, kirjoittaa Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Sen arvion mukaan päätös voi laajeta myös muualle Ruotsiin.

– Oikeudellisesti tilanne on sellainen, että ellei hae turvapaikkaa, on laittomasti maassa, perustelee poliisitarkastaja Kristin Sylten.

Pelkästään Tukholman keskusrautatieasemalle tulee päivittäin 400–900 pakolaista tai muuta siirtolaista. Monet eivät jätä turvapaikka-anomusta, ja valvonta on ollut vähäistä, DN kirjoittaa.

Uutta tietoa jaetaan lentolehtisillä

– Olemme tähän saakka pitäneet etusijalla oikean tiedon jakamista ja sitä, että yksinään tulleet lapset ovat saaneet asianmukaista apua. Jatkossa lisäämme passien tarkastamista ja sen varmistamista, että näillä ihmisillä on oikeus olla Ruotsissa, sanoo Sylten.

Tämän tiedon jakamiseksi painatetaan parhaillaan lentolehtisiä useilla kielillä. Lehtisissä siteerataan Ruotsin lakia, joka mukaan oleskelu Ruotsissa ilman sen viranomaisille jätettyä turvapaikka-anomusta on laitonta.

Päätös mahdollisesta pidättämisestä tehdään Syltenin mukaan tapauskohtaisesti.

– Lapsia ja heidän vanhempiaan se ei yleensä koske, vaan heidän täytyy pidättämisen sijaan ilmoittautua säännöllisin välein poliisiasemalla, Sylten kertoo.