Lahteen Suomen suurin hätämajoitusyksikkö? Kasarmille mahtuu 650 turvapaikanhakijaa

Punaisen ristin vapaaehtoiset laittavat kiireellä paikkoja kuntoon Lahteen saapuville turvapaikanhakijoille. SPR:n mukaan tiloihin majoitetaan aluksi 450 ihmistä, mutta hätämajoituspaikkoja voidaan lisätä tarvittaessa 650:een.

Kuva: Sonja Utriainen

Lahteen on tulossa mahdollisesti Suomen suurin yksittäinen turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikkö, vahvistaa Maahanmuuttovirasto.

Hennalan entisellä kasarmilla Lahdessa voidaan majoittaa enintään 650 turvapaikanhakijaa. Alkuvaiheessa Hennalaan saapuu noin 450 ihmistä.

– Tiloja on kartoitettu täällä myös suuremmalle määrälle, sanoo Hennalan tiloihin tutustunut SPR:n Hämeen piirin valmiuspäällikkö Ari Saarinen.

Tornion, Kemin ja Rovaniemen vastaanottoyksiköt ovat toistaiseksi Suomen suurimmat. Niissä kussakin majoittuu tällä hetkellä noin 500 turvapaikanhakijaa.

Lahteen turvapaikanhakijat tulevat Tornion järjestelykeskuksesta bussikyydein. Ensimmäiset tulijat saapuvat torstaina iltayöllä.

Heidän taustoistaan SPR:llä ei tässä vaiheessa ole tarkkaa tietoa.

– Tulijoiden lähtömaasta, iästä tai sukupuolesta ei ole tietoa. Viime aikoina turvapaikanhakijat ovat tulleet pääsääntöisesti Irakista, Syyriasta ja Afganistanista.

Lahdessa armeijan entiset rakennukset on torstaina pikavauhdilla tarkastettu ja varmistettu, ja ne ovat valmiina otettavaksi käyttöön. Rakennukset ovat olleet tyhjillään viime vuodenvaihteesta lähtien.

Hennalan varuskunnan suurimmat rakennukset ovat olleet tyhjillään puolisen vuotta. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Hätämajoitus pystyyn vauhdilla

Ensimmäiseksi Lahteen saapuvat turvapaikanhakijat ohjataan majoitustiloihin. Seuraavaksi heille järjestetään ruokapalvelut ja lähivuorokausina muut lakisääteiset palvelut.

Äkillisissä tapauksissa turvapaikanhakijalla on oikeus muun muassa terveydenhuoltoon.

Viime aikoina turvapaikanhakijat ovat tulleet pääsääntöisesti Irakista, Syyriasta ja Afganistanista.

Ari Saarinen

– Myös poliisi ja maahanmuuttovirasto järjestävät haastattelunsa ja kuulustelunsa, mutta niiden aika on myöhemmin, Saarinen kertoo.

Lahdessa tieto hätämajoituksen avaamisesta nopealla aikataululla tuli yllätyksenä muun muassa poliisille ja kaupungin johdolle. SPR:lläkään valmisteluaikaa ei jäänyt paljon, mutta valmiudet toimintaan saadaan tarvittaessa nopeasti.

– Valtakunnallisesti on muutamia vastaanottokeskuksia, jotka ovat kuntien ja valtion ylläpitämiä. Muita ylläpitää SPR. Olemme varautuneet nopeisiin tilanteisiin.

Saarinen aikoo itsekin päivystää Lahden Hennalassa torstain ja perjantain välisenä yönä niin pitkään, että turvapaikanhakijat ovat asettuneet.

– Olen täällä siihen asti, että heidät on saatu majoitettua, iltapalat on jaettu ja tilanne on rauhoittunut.