Hyppää sisältöön

Länsi huolissaan Venäjän sotilaallisesta läsnäolosta Syyriassa

Britannian ja Ranskan puolustusministerit haluavat Venäjän perustelevan toimintansa ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehottaa Venäjää rakentavaan rooliin Isisin vastaisessa taistelussa.

Satelliittikuvassa näkyy venäläinen kuljetuslentokone lentokentällä, joka sijaitsee lähteen mukaan Latakiassa, Syyriassa. Kuvamateriaali on tallennettu 15. syyskuuta. Kuva: Reuters

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on huolestunut Venäjän merkittävästi kasvaneesta sotilaallisesta läsnäolosta Syyriassa. Syyrian hallintoa tukeva Venäjä on toimittanut maahan runsaasti sotilaskalustoa, muun muassa lentokoneita ja ohjuksia.

Oppositiohenkisen Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Syyrian ilmavoimat on jo hyödyntänyt venäläiskoneita iskuissa ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan.

Naton Stoltenberg kehottaa Venäjää rakentavaan rooliin Isisin vastaisessa taistelussa ja tekemään aikeensa selväksi.

Myös Britannia ja Ranska ovat ilmaisseet tänään torstaina huolensa Venäjän sotilasvoiman kasvusta Syyriassa ja kehottaneet Venäjää perustelemaan läsnäolonsa maassa. Britannian puolustusministeri Michael Fallon ja Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian ottivat kantaa asiaan tapaamisensa jälkeen.

Le Drianin mukaan Venäjän pitäisi sanoa suoraan, jos sen päätarkoituksena on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin suojeleminen. Fallonin mukaan Venäjän toiminta mutkistaa Syyrian entisestäänkin mutkikasta tilannetta.

.
.