Purnukat kiertoon kauppareissulla – keräyspisteet menevät uusiksi

Suomessa rakennetaan kovaa vauhtia valtakunnallista pakkausjätteen keräysverkostoa. Uutuutena ensi vuoden alusta alkaa muovipakkausten keräys. Taustalla on viime vuonna valmistunut pakkausjäteasetus.

Kotimaa
Jäteasema
Raine Martikainen / YLE

Pakkausjätteiden keräystä hoitaa vuoden alusta lähtien Suomessa Rinki Oy. Yhtiön hoitamia ekopisteitä tulee koko maahan 1 850 ja niissä kerätään vähintään kuitu-, metalli- ja lasipakkauksia. Lisäksi 500 pisteessä kerätään muovipakkauksia.

Taustalla on viime vuoden heinäkuussa valmistunut pakkausjäteasetus, joka siirtää vastuun pakkausjätekeräyksestä kunnilta tuottajille. Rinki perustaa viitisen sataa uutta keräyspistettä ja loput se vuokraa nykyisiltä toimijoilta. Uusista pisteistä käytännössä kaikki tulevat kauppojen yhteyteen.

– Silloin ne palvelevat parhaiten kuluttajaa. Meille on tärkeää, että pisteet ovat siellä, missä ihmiset ovat, ja mihin on luontaisesti tarve mennä. Kauppa on sellainen paikka, sanoo Rinki Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Kauppoihin on jo pidemmän aikaa voinut palauttaa esimerkiksi paristoja. Tanskasen mukaan RINKI-ekopisteiden sijoittaminen kauppojen yhteyteen on jatkoa tälle.

– Kun ihmiset tottuvat siihen, että on yksi tietty paikka, se yleensä helpottaa tekemistä. Myös pakkausjäteasetuksessa on mainittu, että pisteitä tulisi perustaa kauppojen yhteyteen.

Kunnat laajentamaan Ringin verkostoa

Esimerkiksi Kymenlaaksossa on tällä hetkellä noin 150 Kymenlaakson Jäte Oy:n ja kuntien hoitamaa hyötyjätepistettä. Rinki Oy on ottamassa hoitoonsa maakunnassa karkeasti arvioiden 60–70 pistettä. Muovia kerätään parillakymmenellä pisteellä.

Meille on tärkeää, että pisteet ovat siellä, missä ihmiset ovat ja mihin on luontaisesti tarve mennä.

Juha-Heikki Tanskanen

Pakkausjäteasetuksen valmistuttua monin paikoin huolta aiheutti se, että keräyspisteiden määrän arveltiin vähenevän huomattavasti useilla alueilla. Kymenlaaksossa kunnat laativat parhaillaan jätehuollon palvelutason määritystä, jossa otetaan kantaa keräyspisteiden laajuuteen.

– Kunnat ovat ottamassa sen kannan, että Ringin tarjoamaa verkostoa on täydennettävä. Pisteiden määrä tuskin pienenee kovin paljon meidän alueella, vaan valtaosin verkoston laajuus pysyy nykyisellään. Joitain sellaisia pisteitä voi poistua käytöstä, joihin jätettä on kertynyt hyvin vähän, kertoo tiedottaja Anne Sironen Kymenlaakson Jätteestä.

– Kun teemme päätöksiä täydentävistä pisteistä, katsomme palvelun saatavuutta, ettei haja-asutusalueilta olisi kohtuuttoman pitkät matkat pisteille, hän jatkaa.

Rinki Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskasen mukaan monilla alueilla Suomessa ei tule juurikaan muutoksia keräysverkoston laajuuteen.

Kartongin- ja metallinkeräys säilyy ennallaan

Pakkausjätteiden lajitteluun tuli muutoksia toukokuussa, jolloin tuottajavastuullisten piti ruveta vastaanottamaan kuntien ja yksityisten yritysten kuluttajilta keräämää pakkausmateriaalia.

Tuolloin lasinkeräys muuttui lasipakkaustenkeräykseksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei lasipakkaustenkeräykseen saa laittaa muuta kuin lasipulloja ja -purkkeja ilman kansia ja korkkeja.

Katsomme palvelun saatavuutta, ettei haja-asutusalueilta olisi kohtuuttoman pitkät matkat pisteille.

Anne Sironen

– Jos on lasiastioita tai muita lasiesineitä, niin ne eivät enää kuulu keräykseen. Ne ovat yleensä sulamislämpötilaltaan ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan erilaista lasia, joten ne eivät kelpaa pakkauslasin joukkoon, Anne Sironen selvittää.

Sen sijaan kartongin- ja metallinkeräykseen ei tule muutoksia, ja metallinkeräykseen voi edelleen laittaa esimerkiksi paistinpannut ja muut pienet metallikappaleet. Ensi vuonna alkava muovipakkaustenkeräys taas on kokonaan uusi asia kuluttajille liki koko maassa.

Juha-Heikki Tanskanen muistuttaa, että lajitteluohjeet ovat nyt valtakunnalliset, eivätkä enää vaihtele alueittain. Se on hänen mielestään iso parannus entiseen.

Viilauksia tehdään vielä ensi vuonna

Keräyspisteverkoston tulisi olla valmis ensi vuoden alusta, ja aikataulu onkin ollut Juha-Heikki Tanskasen mukaan aivan liian tiukka valtakunnallisen verkoston rakentamiseen. Viilattavaa jää ensi vuoden puolelle.

– On paljon uusia ja vanhoja pisteitä, joiden tyhjennysrytmistä meillä ei ole tarkkaa tietoa. Vuoden alusta seuraavat pari kuukautta katsotaan, miten jätettä kertyy. Tarvittaessa muutetaan tyhjennysrytmiä tai lisätään astioita, Tanskanen selvittää.

Keräysastioiden halutaan olevan isoja, jotta kuljetusten tehokkuus parantuu. Samalla se helpottaa puhtaanapitämistä.

– Meille on hirveän tärkeää, että ihmiset lajittelevat. Meille pisteiden määrä ei ole itsetarkoitus vaan se, kuinka paljon materiaalia saadaan keräykseen. Sen takia palvelutason pitäisi olla hyvä, jotta ihmiset jaksavat tehdä lajittelutyön, toteaa Tanskanen.