Itseoppinut suomalaiskuvaaja päätyi muotitalo Armanille

Valokuvaaja Henrik Blomqvist päätyi suuren brändin muotikuvaajaksi sattumalta. Oikeastaan hän ajautui kamerankin taakse puolivahingossa löydettyään isänsä vanhat kamerat. Muun muassa Hollywood-tähtiä muotiviikoilla kuvannut Blomqvist ei ole koskaan opiskellut alaa.

kulttuuri
Kuvassa Henrik Blomqvist istuu kahden puunrungon välissä, taustalla vanhaa muuria
Raila Paavola / Yle

Valokuvaaja Henrik Blomqvist sai eräänä iltana puhelun, josta ei alkuun ymmärtänyt sanaakaan. Skånen murretta puhuva mies soitti yllättäen muotitalo Armanilta. Mies oli löytänyt Blomqvistin nimen verkosta luovien töiden hakemistosta.

– Hän oli kiinnittänyt huomiota hakemiston listalla olevaan suomalaiseen, jolla on ruotsalainen nimi. Eli soiton takana oli vähän sattumaa, Blomqvist kertoo.

Blomqvist on itseoppinut valokuvaaja, joka päätyi Milanon muotimaailmaan monen mutkan ja sattuman kautta. Kokkolasta kotoisin oleva valokuvaaja on ehtinyt asua myös Englannissa, josta rakkaus vei lopulta Italiaan. Vuosien mittaan Blomqvist on työskennellyt muun muassa ravintolassa, kaupassa, pankissa ja valokuvaamoissa. Vasta Italiassa hän alkoi todenteolla keskittyä kuvaamiseen.

Henrik Blomqviston ottama muotikuva.
Henrik Blomqvist

Muotikuvaukset kuin tennistä pelaisi

Blomqvist työskenteli 2000-luvulla täysipäiväisesti Armanilla noin 7 vuotta. Hän tapasi kuvauksissa monia maailmankuuluja malleja. Erityisesti sellaisia, joista on myöhemmin tullut kuuluisia. Kuvauksiin valmistauduttiin aina huolellisesti, ja kuvauspäivät venyivät usein pitkiksi.

Hän kertoo muotikuvauksissa mallille aamulla ensimmäisenä, mitä ollaan tekemässä ja minkälaista fiilistä haetaan. Ensimmäiset kuvat ovat vaikeita.

– Kun fiilis löytyy, kaikki alkaa soljua rennosti ja automaattisesti. Se on lopulta vähän niin kuin pelaisi tennistä. Lyöt palloa, joka tulee takaisin, Blomqvist kuvailee.

Säteileviä Hollywood-tähtiä

Kaikista mieleenpainuvimmat hetket liittyvät muotiviikkoihin, jolloin hän tapasi muun muassa Hollywood-tähtiä. Kaikista vaikuttavin kohtaaminen oli laulaja Tina Turnerin kanssa.

– En osannut yhtään odottaa, että kokemus olisi niin hauska ja intensiivinen. Ne tilanteet ovat todella hektisiä, joten me emme ehtineet juuri jutella. Mutta jo hänen olemuksensa säteili valtavasti. Se oli jotakin käsittämätöntä ja todella vahva kokemus.

Myös näyttelijä George Clooney jäi muotiviikoilta mieleen hauskana ja ystävällisenä.

– Monet siellä sulkeutuvat liian paljon. Toiset taas säteilevät valtavaa energiaa.

Valokuvaaja Henrik Blomqvistin ottama kuva.
Henrik Blomqvist

Seikkailun kaipuu voitti mukavuuden tunteen

Blomqvist perusti äskettäin oman studion Italiaan mutta tekee edelleen aina silloin tällöin kuvauksia myös Armanille. Välit muotitaloon ja sen työntekijöihin ovat lämpimät. Hän halusi kuitenkin lähteä pois mukavuusalueeltaan.

– En enää kehittynyt Armanilla valokuvaajana. Minulle tuli taas samanlainen kaipuu, jonka takia aikanaan piti lähteä ulkomaille seikkailemaan.

Hänellä ei ollut energiaa tehdä samaan aikaan Armania ja joitakin muita töitä sekä huolehtia perheestään.

– Se oli liikaa, ja yhdestä asiasta piti luopua.

Tällä hetkellä Blomqvistia kiinnostaa erityisesti arkkitehtuurikuvaus.

– Se on kuin terapiaa ja mielen joogaa, hän toteaa.