Vuoden sankin savusumu tukahduttaa juhlapäivien viettoa Singaporessa

Naapurimaasta Indonesiasta kulkeutuu Singaporeen niin paljon savua, että monet muslimit ovat jättäneet menemättä moskeijaan vuoden tärkeimpään juhlaan. Myös kiinalaisten sadonkorjuujuhlan vietto on vaarassa.

ilmasto
Nainen, jolla on hengityssuojan kulkee kadulla. Taustalla pilvenpiirtäjä ja muita rakennuksia, jotka savusumu on  hämärtänyt.
Liike-elämän keskus häämötti Singaporessa savusumun läpi keskiviikkona. Torstaina savu paheni entisestään. Wallace Woon / EPA

Singaporessa monet ihmiset tyytyvät viettämään yhteisöjensä merkittäviä juhlapäiviä kotonaan, koska kaupunkia peittää paksu saastesumu, josta pilvenpiirtävät häämöttävät aavemaisina.

Singaporen ilmansaasteita mittaava luku (siirryt toiseen palveluun) ei ole koko vuonna yhtä korkealla kuin juuri nyt, kun kaupunkivaltiossa vietetään niin muslimien kuin kiinalaisten isoja juhlia.

Ympäristöviranomaisten mukaan ilmanlaatu on nyt niin huono, että se selvästi vaarantaa terveyden. Jopa terveitä ihmisiä kehotetaan välttämään pitkää oleskelua ulkona.

Indonesia yrittää puuttua paloihin

Muslimit viettävät vuoden tärkeintä juhlaansa, uhrijuhlaa, jolloin yleensä kokoonnutaan moskeijoihin rukoilemaan. Kiinalaiset puolestaan valmistautuvat ensi sunnuntain sadonkorjuujuhlaan. Se on tyypillisesti ulkojuhla, johon kuuluu ruokailua jättilyhtyjen alla.

Tuulen työntämä savu on peräisin naapurimaasta Indonesiassa, jossa poltetaan laittomasti metsiä pellon raivaamiseksi. Usein tuli karkaa laajemmalle kuin on aiottukaan.

Indonesian ympäristö- ja metsäministeriö ilmoitti tiistaina jäädyttäneensä tai peruneensa neljän plantaasiyhtiön toimiluvat metsäpalojen vuoksi. Tutkittavana kaikkiaan 27 yhtiötä ja 140 ihmistä. Joukossa on myös Singaporeen rekisteröity yhtiö.

Lähteet: AP, Yle Uutiset