Liikuntaa, luontoa ja englantia leikin lomassa – päiväkodit kilpailevat lapsista erikoistumalla

Suomessa toimii jo satoja teemapäiväkoteja. Monet päiväkodit ovat liikuntapainotteisia ja ne haluavat juurruttaa liikunnan ilon myöhempäänkin elämään. Kielipainoitteiset päiväkodit opettavat lapsia tilaamaan vaikkapa jäätelön englanninkielellä.

ilmiöt
Lapsia metsäretkellä.
Päiväkodinjohtaja Hanna Petramaa tarjoaa Metsämörri-ryhmälle evästä lähimetsään tehdyllä retkellä.Timo Leponiemi / Yle

Yhä useammat päiväkodit ovat erikoistuneet teemapäiväkodeiksi. Erityisesti yksityiset päiväkodit kilpailevat erikoistumalla, muun muassa liikuntaan tai eri kieliin. Touhula Liikuntapäiväkodeissa liikunta on pääasia, sanoo Hämeenlinnan Tarvasmäessä toimivan Touhulan päiväkodin johtaja Hanna Petramaa.

– Lapsille tarjotaan kaikkea muutakin, mutta haluamme ajatella, että liikunnan kautta lapsi oppii kaikkia taitoja.

– Lapsista ei ole tarkoitus tehdä huippu-urheilijoita, vaikka voihan niitäkin tulevaisuudessa löytyä. Enemmän ajatuksena on opettaa lapsille terveitä elämäntapoja ja siirtää niitä myös aikuisuuteen. Lapsille tarjotaan kannustavia liikunnan kokemuksia heti varhaislapsuuden alusta alkaen.

– Tutkimuksissa on todettu, että kun varhaislapsuudessa liikutaan paljon, siitä tulee tapa ja tottumus myös aikuisena.

Metsäretkillä kunnioitetaan luontoa

Touhulan päiväkodit lupaavat tarjota lapsille päivittäin vähintään kaksi tuntia reipasta liikuntaa.

Lopset ja päiväkotiohjaaja katselevat kuusen käpyjä maassa.
Ville Välimäki / Yle

– Se tapahtuu pienissä pätkissä ohjatusti. Liikunnasta hyvin paljon tapahtuu ulkona lasten vapaissa leikeissä. Jokapäiväinen ulkoilu, erilaiset retket ja metsässä käymiset ovat meille tosi tärkeitä. Sen lisäksi järjestetään ohjattua liikuntaa.

– Meillä myös leikkivälineet suunnitellaan niin, että ne kannustavat lapsia liikkumaan. Samoin tilat ovat sellaisia, että niissä on helppo ja kiva liikkua.

– Meillä on kerran viikossa Metsämörri-ryhmä, joka käy aina samalla metsäpaikalla. Kaikkiin retkiin kuuluu aina säännöt. Lapsille kerrotaan, mitä täällä saa tehdä ja mitä ei. Haluamme pitää retket lapsille turvallisina, mutta myös opettaa luonnon kunnioittamista, sanoo Hanna Petramaa.

One ice cream, please!

Hämeenlinnalaisessa Jaarlin päiväkodissa painotuksia ovat liikunnan lisäksi luonto ja englannin kieli. Lasten englannintaidoilla pärjää vaikkapa lontoolaisella jäätelökioskilla, lupaa päiväkodinjohtaja Sari Louhio-Järvinen.

– One ice cream, please, kaikki osaavat sen!

– Englantia käytetään sellaisissa tilanteissa, jotka voidaan näyttää lapsille. Mikä sanotaan englanniksi, sitä ei koskaan käännetä suomeksi. Se on se juju. Kielen käyttö on peli tai leikki lapsille. Se ei ole niin vakavaa.

– Lapset oppivat hyvin nopeasti ymmärtämään kielen ja alkavat käyttää sitä aktiivisesti. Kaikkein tärkeintä on myönteinen asenne sitä kohtaan, että tämä on kivaa ja jännittävää.

Eri liikuntamuodot tulevat tutuiksi

Jaarlin päiväkodin johtajan Sari Louhio-Järvisen mielestä sisällä päiväkodeissa on yleensä vaikea juosta ja harrastaa liikuntaa. Siksi heillä ollaan paljon ulkona.

– Perinteinen päiväkoti on ollut liian paljon lapsia istuttava. Pienet lapset liikkuvat ihan luonnostaan mielellään. Heidän pitääkin saada liikkua paljon. Sen vuoksi me tarjoamme heille paljon mahdollisuuksia liikkua joka päivä. Silloin kaikilla on kivaa: niin lapsilla, meillä hoitajilla kuin vanhemmillakin.

– Ulkoilu kasvattaa myös lasten luontosuhdetta. Siksi me haluamme viedä heitä paljon myös maastoon, monta kertaa viikossa ja koko päiväksikin.

Vanhemmat tietävät, että lapset ovat päiväkotipäivän aikana saaneet riittävästi liikuntaa ja toimintaa.

– Me haluamme myös, että lapset tutustuvat erilaisiin liikuntamuotoihin. Näin heidän ei tarvitse lähteä enää päiväkotipäivän jälkeen harrastamaan, vaan voivat tehdä perheen kanssa ihan mitä he haluavat.

– Myöhemmin lapset tietävät ja voivat sanoa, että esimerkiksi telinevoimistelu tai taitoluistelu on kivaa, ja he voivat alkaa harrastaa sitä, toteaa Sari Louhio-Järvinen.