Pitkä tutkimus päättyi: Mona Lisa -taulun mallista löytyi vain jalan luita

Tutkimuksen johtaja pitää antropologisten tutkimusten ja aikakirjojen perusteella todennäköisenä, että vainaja on Lisa Gherardini, Leonardo da Vincin salaperäisesti hymyilevä malli.

Ulkomaat
Leonardo da Vincin Mona Lisa.
Leonardo da Vincin Mona Lisa kuvattuna Louvren taidemuseossa maaliskuussa 2012.Horacio Villalobos / EPA

Italialaiset arkeologit kertovat löytäneensä luunkappaleita, jotka heidän mukaansa aika lailla vahvistavat Leonardo da Vincin kuuluisan Mona Lisa -maalauksen mallin henkilöllisyyden.

Tutkijaryhmä on vakuuttunut, että malli oli firenzeläinen Lisa Gherardini, vaikka he eivät ole onnistuneet löytämään hänen luurangostaan kuin jalan luita. Nekin ovat liian turmeltuneita DNA-testin tekemiseksi.

Gherardini oli silkkikauppiaan vaimo, joka vietti elämänsä viimeiset vuodet leskenä firenzeläisessä luostarissa. Hän kuoli vuonna 1543, ja luultavasti hänet haudattiin luostariin.

"Erittäin todennäköisesti" Mona Lisa

Tutkijat alkoivat vuonna 2011 nostaa luita luostarin hautausmaalta Gherardinin jäännösten toivossa. Kaikkiaan on löydetty 12 aikalaisvainajaa. Kahdeksan luurankoa oli hyvässä kunnossa, mutta hiiliajoituksen mukaan vainajat olivat liian vanhoja Gherardiniksi.

Muut neljä löytyivät yhteishaudasta, jota käytettiin vuoteen 1545 asti. Yhdestä oli jäljellä vain hieman reisi-, sääri- ja nilkkaluiden kappaleita. Niiden ikä täsmää Gherardinin elinaikaan. Hautaholvin kosteus kuitenkin on tuhonnut luiden DNA:n.

Ilman pääkalloa tutkijoiden oli luovuttava haaveestaan eli kallon vertaamisesta Mona Lisaan, mutta tutkimusta johtanut Silvio pitää silti antropologisten ja arkeologisten seikkojen ja aikakirjojen perusteella todennäköisenä, että vainaja on Lisa Gherardini.

Todennäköisyys on hyvin suuri, ja monet tutkijat olisivat olleet varmoja jo vähemmistä todisteista, hän sanoo uutistoimisto Ansalle (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Yle Uutiset