Palautuskirjoilla on vientiä – Kirjaston suosikkikirjat löytyvät palautushyllystä

Suosituimmat kirjat eivät ehdi olla kirjaston palautushyllyllä kuin minuutteja, kun ne jo lähtevät seuraavan lainaajan matkaan. Kirjastonhoitaja toivoisi, että vanhemmillekin kirjoille löytyisi enemmän lukijoita.

kulttuuri
Kirjoja palautuskärryssä kirjastossa
Tapio Pukkila / Yle

Monet vaeltelevat kirjastoissa etsiskellen sattumanvaraisia lukuaarteita. Sellaisia saattaa löytää erityisesti hyllyynlaittoa odottelevista, juuri palautetuista kirjoista, jotka lepäävät kärryssä hyllyjen välissä.

– Uudemmat kirjat siirtyvät uuteen kiertoon hyvinkin nopeasti. Palautettujen kirjojen hyllyt ja kärryt ovat kaikkein suosituimmat paikat lainata kirjoja. Niissä on sellainen valikoima kirjoja, jotka kiinnostavat ihmisiä ja ovat olleet juuri jollain toisella, kertoo osastonjohtaja Merja Kalliomäki Porin pääkirjaston aikuisten osastolta.

Muiden kirjastonkäyttäjien lukukokemuksista otetaan siis vaikutteita omiin lainavalintoihin. Porissa pääkirjastossa palautetut kirjat eivät tällä hetkellä kuitenkaan ehdi kertymään palautuskärryihin, sillä hyllyttäjiä on runsaasti.

– Ihmiset oikein kaipaavat palautuskärryjä. Kyllä ne pian varmasti palaavatkin. Hyvä hyllyttäjätilanne ei jatku kovin pitkään, Kalliomäki lohduttaa.

"Antakaa vanhoille kirjoille mahdollisuus"

Suurin vienti on uusilla kirjoilla, mikä saa kirjaston työntekijän vähän haikeaksi.

– Tietysti me toivomme, että vanhemmat, vähän piilossa kököttävät kirjatkin lähtisivät kiertoon. Ihmisten kannattaisi rohkaistua kulkemaan enemmän hyllyjen välissä itselle oudommilla hyllyillä, Kalliomäki vinkkaa.

Kalliomäen mukaan puolet kirjaston asiakkaista on hyvin määrätietoisia ja tietävät mitä kirjastosta hakevat. Toinen puoli taas on sattumanvaraisempia aarteenmetsästäjiä. Suosituin genre on joka tapauksessa dekkarit.

– Pelkästään Porin pääkirjastossa on Millennium-sarjan neljännellä osalla, David Lagercrantzin Se mikä ei tapa -kirjalla 88 lainaajan jono. Myös kotimaiset naiskirjailijat ovat tällä hetkellä kovassa huudossa lainausjonoissa, osastonjohtaja Mrja Kalliomäki kertoo.