1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itä-Suomessa suhtaudutaan työturvallisuuteen muuta maata löperömmin

Itä-Suomen ns. tapaturmataajuus on ollut jo vuosia Suomen korkein. Työsuojeluviranomaisten mukaan kyse on ennen kaikkea asenteista.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Yaran tehtailla Siilinjärvellä on tänä vuonna sattunut ainoastaan kaksi työtapaturmaa. Tehtaanjohtaja Taisto Koivumäen mukaan määrä on suomalaisittain vähän mutta yaralaisittain paljon.

– Meidän oman mittapuumme mukaan se on vielä liian paljon, Koivumäki sanoo.

– Me olemme tässä yhä kehitysvaiheessa.

Koivumäen mukaan tilanne on kuitenkin selvästi muuttunut kahdeksan vuoden takaisesta tilanteesta. Silloin tehdas siirtyi kotimaiselta Kemira Growhowlta norjalaiselle omistajalle.

– Meillä tuli siinä vaiheessa turvallisuusajattelussa selvä harppaus eteenpäin, Koivumäki kiittelee.

Ulkomaiset yritykset tiukempia

Tiukkaa turvallisuuskulttuuria pyritään Siilinjärven tehtailla iskostamaan myös suomalaisiin urakoitsijoihin. Tehtaanjohtajan mukaan se ei kuitenkaan aina onnistu.

– Vaihdamme tarvittaessa urakoitsijaa – ja vuosien aikana on kyllä vaihdettukin.

Myös työsuojeluviranomaiset ovat panneet merkille, että ulkomaisissa yrityksissä saatetaan suhtautua työturvallisuuteen kotimaisia yrityksiä tiukemmin.

– Ulkomaiset yritykset ovat ehkä systemaattisempia toimijoita kuin me kotimaiset, myöntää Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Markku Rautio.

– Niissä on ehkä muutoinkin jämerämpi kulttuuri ja perinteet.

Itä-Suomi pahnan pohjimmaisena

Vastaavanlainen jako on nähtävissä myös Suomen sisällä, sillä tilastojen mukaan Itä-Suomessa sattuu jatkuvasti työtapaturmia muuta maata enemmän.

Mittarina on ns. tapaturmataajuus eli sattuneiden tapaturmien määrä miljoonaa työtuntia kohden. Tämä taajuus on ollut viime vuosien aikana Suomessa 35 – 40.

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton tilastoihin on tehty erillinen suodatin, joka poimii vähintään neljän päivän työkyvyttömyyteen johtaneet tapaturmat. Tällä mittarilla mitattuna Itä-Suomen tapaturmataajuus on jo vuosia ollut koko maan korkein.

Ilmiötä on selitetty muun muassa elinkeinoelämän eroilla. Pääkaupunkiseudulla on esimerkiksi enemmän toimistoja, kun taas Itä-Suomessa on enemmän maataloutta ja teollisuutta. Tämä selitys ei kuitenkaan päde teollisuuden toimialan sisällä, sillä tapaturmataajuus oli vuonna 2013 Länsi- ja Sisä-Suomessa 35, kun se samaan aikaan oli Itä-Suomessa 43.

Asiantuntijan mielestä kyse onkin löperömmistä asenteista.

– Meillä on ehkä sellainen kulttuuri, että ei oikein jämerästi sovita asioita ja myös työpaikoilla joskus vähän väistellään tätä asiaa, Markku Rautio arvelee.

Kääritäänkö hihat?

Yaran Siilinjärven tehtaitten tehtaanjohtaja Taisto Koivumäki ei hyväksy sitä, että työturvallisuuden osalta mennään siitä, mistä aita on matalin.

– Jos turvallisuuspoikkeamia hyväksytään, niin ennen pitkää sattuu jotain. Pahimmassa tapauksessa se tarkoittaa sitä, että työntekijä ei pääse illalla terveenä kotiin.

Työsuojeluviranomainen on kuitenkin optimisti.

– Meillä on varmasti Itä-Suomessa toimintakulttuurissa parannettavaa.

– Jos oikeasti sovitaan, kuka vastaa mistäkin, ja ruvetaan oikeasti tekemään töitä työturvallisuuden eteen, niin kyllä me saamme myös Itä-Suomen kuntoon.