Sotilaat rajalla: ”Olemme aivan erityisessä ja haastavassa tilanteessa”

Tornioon tulleiden turvapaikanhakijoiden poikkeuksellisen suuren määrän takia rajalle on kerätty viranomaisia ympäri Suomea. Turvapaikanhakijat työllistävät vajaat 200 henkilöä poliisista, tullista, Rajavartiolaitoksesta ja Puolustusvoimista.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoiden jono Tornion järjestelykeskuksen edessä.
Kati Teirikko / Yle

Poikkeuksellisen tilanteen takia viranomaiset tekevät nyt Suomen ja Ruotsin rajalla harvinaisen laajaa yhteistyötä. Vajaat 200 viranomaista huolehtivat muun muassa siitä, että rajatarkastukset sujuvat ja Tornioon perustettu järjestelykeskus toimii.

Puolustusvoimien Jääkäriprikaatin järjestelykeskuksessa työskentelyn tiistaina aloittanut virka-apuosasto vaihtui torstaina uusiin varusmiehiin.

– Meillä on noin 35 henkilöä täällä. Joukon tehtävänä on avustaa poliisia vastaanottotarkastuksessa ja opastuksessa järjestelykeskuksen alueella, Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja Timo Mäki-Rautila kertoo.

Rajalla niin pitkään kuin tarvitaan

Puolustusvoimat on varautunut olemaan rajalla ainakin ensi viikkoon ja kauemminkin niin pitkään kuin on tarvetta. Joukko vaihtuu muutaman päivän välein ja Mäki-Rautilan mukaan varusmiehiä riittää hyvin tähän virka-aputehtävään.

Puolustusvoimat antaa virka-apua poliisille yleensä esimerkiksi silloin, kun jostain löytyy sodanaikaisia pommeja. Tämänkertainen virka-aputehtävä on aivan uudenlainen ja poikkeuksellinen, kuten on tilanne rajallakin.

– Kyllähän me olemme sellaisessa tilanteessa, jota sotien jälkeen ei Euroopassa ole ollut. Olemme aivan erityisessä ja haastavassa tilanteessa. Kokemuksena tämä on varmasti ainutlaatuinen, Mäki-Rautila sanoo.

Tornioon odotettiin myös torstaina satoja uusia turvapaikanhakijoita.