1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tullissa paljastui laaja väärennettyjen henkilöpaperien postitus turvapaikanhakijoille

Lähetykset on postitettu Suomeen pääasiassa Irakista ja Turkista. Noin sadasta passista ja muusta henkilöpaperista on löytynyt väärennökseen viittaavia tekijöitä. Asiakirjalähetysten määrä on räjähtänyt kasvuun viime viikkoina.

Kotimaan uutiset
Tulliviranomainen läpivalaisee ulkomailta saapuvia lähetyksiä Tullin tiloissa Vantaalla 24. syyskuuta 2015.
Tulliviranomainen läpivalaisee ulkomailta saapuvia lähetyksiä Tullin tiloissa Vantaalla 24. syyskuuta 2015. Mårten Lampén / Yle

Helsinki-Vantaan lentoaseman tullitarkastuksissa on paljastunut suuri määrä väärennettyjä passeja ja muita henkilötodistuksia ulkomailta Suomeen saapuneiden kirjeiden ja pakettien sisältä.

Passit ja muut asiakirjat ovat olleet matkalla turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiiin ja yksityishenkilöille Suomessa. Haaviin on jäänyt jo noin sata laitonta henkilöasiakirjaa. Kasvu on ollut erityisen runsasta juuri viime päivinä.

– Joka neljännessä maahan saapuneessa henkilöasiakirjassa on ollut väärennökseen viittaavia tekijöitä, sanoo rikostorjuntayksikön päällikkö Kari Kettunen Rajavartiolaitokselta.

– Tapaamme joka viikko väärennöksiä. Olemme ottaneet ihmisiä kiinni ja saattaneet heitä rikosvastuuseen asioissa. Mutta selkeästi suurin osa Suomeen saapuvista ihmisistä on hakemassa turvapaikkaa täältä täysin oikein perustein, Kettunen huomauttaa.

Turvapaikanhakijat tarvitsevat henkilöpapereita lähtömaistaan, koska valtaosa on tullut Suomeen ilman mitään henkilötodistusta. Ulkomailta Suomeen lähetettyjen henkilöasiakirjojen määrä onkin suorastaan ampaissut ylös viime viikkoina.

– Niitä on tänä vuonna tullut varmaan yli 500 kaikkiaan, mutta tahti on kovasti kiihtynyt niin, että esimerkiksi eilen paljastui melkein 50 kappaletta yhdessä päivässä, Lentotullin tullipäällikkö Mika Pitkäniemi kertoo.

Henkilöpaperien vyöry jatkuu

Tullin haaviin tarttuneet henkilöpaperit ovat olleet pääosin irakilaisia ja myös syyrialaisia. Ne on lähetetty Suomeen lähinnä Irakista ja Turkista.

Väärennösten ilmaantuminen on osin seurausta turvapaikanhakijoiden saapumisesta Suomeen valtavissa määrin. Ennustetta on nostettu jo pariin kertaan ja tälle vuodelle odotetaan jo noin 50 000 turvapaikanhakijaa.

Joukkoon mahtuu myös niitä, joille väärennetty henkilötodistus on aitoa mieluisampi.

– Ehkä henkilöllä on peiteltävää omassa taustassaan ja hän haluaa salata oman aidon henkilöllisyytensä. Joissain tapauksissa on selvinnyt, että tähän liittyy tämmöistä laajempaa ihmissalakuljetusta, Kettunen sanoo.

On odotetavissa että henkilöpaperien vyöry rahtiteitse Suomeen jatkuu. Väärennösten poisnoukkimisessa on iso työ.

– Tulli paljastaa ison osan asiakirjosta, joita ihmisille lähetetään. Saamme väärennökset joukosta pois, uskoo Kettunen.

Lue seuraavaksi