1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jari Korkki

Jari Korkki: Oho, nollalinja!

Kukapa olisi SAK:n työvaliokunnan kokouksen jälkeen uskonut, että järjestö tarjoaa vain pari päivää myöhemmin työnantajalle nollakorotuksia, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Tosin yleensä nollakaan ei ole oikein kelvannut. Finanssi- ynnä muuta kriisin jo alettua 2009 tienoilla toimihenkilöiden STTK:n silloinen puheenjohtaja Mikko Mäenpää ehdotti Ylen haastattelussa ”mahdollisimman lähellä nollaa” pysyviä palkankorotuksia – ja sai omiltaan pinkeät haukut.

Tosin tyhjän saa pyytämättäkin, sillä Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs hylkäsi tarjouksen oikopäätä, koska järjestö oli juuri päättänyt, ettei se neuvottele keskitetyistä palkkaratkaisuista.

Sittemmin selvisi, että niistä kyllä neuvotellaan, kunhan niille annetaan joku muu nimi kuin tupo. Esimerkiksi työllisyys- ja kasvusopimus.

Työmarkkinamatematiikka on kummallista, sillä 2013 nolla ei puolestaan kelvannut Mäenpäälle, vaikka maan talous ei ollut neljässä vuodessa kohentunut oikein mitenkään.

Olisiko tässä nyt sitten vihdoin alku niille oikeille neuvotteluille?

Jännäksi menee, kuinka käy nyt.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan järjestöt neuvottelevat jo täyttä päätä. EK:n nykyinen toimitusjohtaja Jyri Häkämies hiukan toppuuttelee, mutta lupaa kuitenkin, että tällä kertaa kortit katsotaan. Jopa Etelärannassa lasketaan, että SAK:n tarjous kattaa tällä haavaa lähes puolet maan hallituksen edellyttämästä viiden prosentin kustannussäästöstä.

Olisiko tässä nyt sitten vihdoin alku niille oikeille neuvotteluille?

Ettei tarvitse erota eurosta ja huitaista devalvaatiohyrrää pyörimään 90-luvun alun maaliin.

Siitä ei nimittäin hyvä seuraa.

Jari Korkki
kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja

Lue seuraavaksi