Asiakaspalautetta kotiovelle: Kantarelleja ja lehtikaalia ravintolayrittäjille

Paksuniemen Satamaravintolan yrittäjäpariskunta Jouni Honkanen ja Tomi Helanne uskovat, että kaiken voi kääntää positiiviseksi, kun luottaa rakkauden ja empatian voimaan. He ovat saaneet juuri sellaisia asiakkaita, kuin ansaitsevatkin.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Eräänä aamuna Jouni Honkasen ja Tomi Helanteen kotioven takana oli kukkakimppu. Toisena aamuna oli lehtikaalia ja kolmantena kolme viiden litran laatikollista puhdistettuja, tuoreita kantarelleja.

– Asiakkaat tietävät, että vaikka olemme sienirakkaita, emme ehdi sieneen. Asiakkaat pitävät meistä huolta. Meillä on onni, että meillä on tällaisia ihania asiakkaita, yrittäjät ylistävät.

Honkanen ja Helanne isännöivät Pohjois-Karjalan Rääkkylässä majataloa ja satamaravintolaa, joka on kunnan omistuksessa. Paksuniemi on Vuoksen vesistön varrella ja lähimmät vierasvenesatamat ovat pohjoisessa Joensuussa ja Etelä-Savon puolella Savonrannassa.

Paras kesä neljästä

Veneilykesä 2015 oli hiljaisempi kuin edeltävät, mutta Paksuniemessä nykyisen yrittäjän vilkkain.

– Meillä oli kasvua kaikessa paitsi veneilijöiden määrässä. Mutta jos joku kuvittelee, että talven ajan rikomme kultamunia ja syömme niitä, on kyllä harhateillä. Tämä kesäsesonki riittää juuri ja juuri elättämään talven yli, kertovat yrittäjät.

Ja pitkä työputki vaatii veronsa. Molemmat myöntävät, että ravintolan viimeisen tämänvuotisen aukioloviikonlopun jälkeen on mukava jäädä lomalle.

– Sitä on jo aika kauan miettinyt, että milloin saisi nukkua ja levätä. Kesällä mennään sellaisia 90 tunnin työviikkoja, eletään omassa Paksuniemen ja kodin välisessä maailmassa, ei ole oikeastaan muuta, Helanne ja Honkanen kertovat.

Työtä olisi, mutta ei tekijöitä

Työntekijäapua sesonkiajaksi on ollut vaikeaa löytää.

Sitä on jo aika kauan miettinyt, että milloin saisi nukkua ja levätä. Kesällä mennään sellaisia 90 tunnin työviikkoja, eletään omassa Paksuniemen ja kodin välisessä maailmassa.

Paksuniemen Satamaravintolan yrittäjät Jouni Honkanen ja Tomi Helanne

– Vaikka on työttömyyttä ja työtönkin saisi tienata 300 euroa kuukaudessa, ei ole ollut tulijoita. Onko se sitten sitä, että kesällä pitää olla töissä, kummastelee Jouni Honkanen.

Kesä 2016 on yrittäjillä viiden vuoden mittaisen vuokrasopimuksen viimeinen. Sen yrittäjät aikovat jatkaa, mutta siitä eteenpäin ratkaisee oma jaksaminen.

– Yksi hyvä työntekijä onneksi halusi jopa muuttaa kesäksi Rääkkylään. Jouni kaipaisi yhden huilauspäivän viikossa, minä olen vielä jaksanut, kertoo Tomi Helanne.

Eläimiä ja rakkautta myös Facebookissa

Honkanen ja Helanne eivät sanoista huolimatta valita, vaan jaksavat kehua asiakkaitaan.

– Meidät ja paikka, joka oli kauniisti sanottuna kohmeessa ennen meitä, löydettiin heti. Ihmiset ovat olleet uteliaita, että ketä me olemme, kun tulimme tänne päsmäröimään. Mutta kun ovat tutustuneet, ovat ennakkoluulot hälvenneet, vaikka olemmekin tällaisia omituisia rakkaudesta höpöttäjiä, miehet nauravat.

Paksuniemen Satamaravintolan Facebook-sivuilla jaetaan rakkaudenarkifilosofiaa ja ajatuksia "päivikeissä" ja mm. kuvia ravintolan koira- ja kissa-asiakkaista, jotka ovat ihan yhtä tärkeitä kuin ihmisetkin.

– Koska eläimet saavat nykyään tulla ravintolaan, siitä on tullut osa meidän liikeideaa. Itsellämme on kaksi kissaa ja viisi koiraa, joista Artturi käy myös työvuoroissa. Muuten niillä on hoitajat, koska olemme kesällä työmaalla jopa aamukymmenestä aamuyöhön kahteen, kolmeen.

Vauvanhoitopöytä laitettiin asiakaspalautteen perusteella

Paksuniemen pojat, he nimittävät itseään näin, halusivat muuttaa maalle, mutta rauhasta ei kuulosta olevan tietoakaan.

– Jos joskus ehtii juoda kupin kahvia ennen työvuoroa ja ihailla tätä ympäristöä, se tuo jaksamista. Ja empatia, välittäminen, kaiken kääntäminen positiiviseksi, se antaa voimaa.

Asiakkaiden palaute otetaan vakavasti.

– Emme me kaksi miestä olisi hoksanneet laittaa vauvanhoitopöytää tai penkkiä leikkimökin viereen. Ja kunta on ollut myötämielinen, täällä on nyt langaton verkko. Seuraavaksi pohtivat Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat harjoitustyönään, miten saisimme hommasta jouhevamman. Kasvunvaraa ei näillä tiloilla ole, on vain parantamisen varaa.

Viimeisen viikonlopun puristus on vielä edessä, sitten alkaa loma, mutta ensi kesäkin on jo pitkälle suunniteltu. Rääkkylässä nähdään taas dragia ja Taiskakin tulee.

– Ensi kesä on fabulous, hehkuttavat Helanne ja Honkanen.