Jalkapalloseura purki yllättäen kahden serbipelaajan sopimuksen – poliisille jätettiin tutkintapyyntö epäillystä työsyrjinnästä

Oulun Palloseura –jalkapallo ry on purkanut kahden serbialaisen pelaajan sopimuksen täysin yllättäen. Perusteisiin kirjattiin muun muassa pelaamisesta kieltäytyminen, vaikka he olivat loukkaantumisen takia sairauslomalla. Asiasta on jätetty poliisille tutkintapyyntö. Manageri Miika Juntunen on asiasta täysin eri mieltä.

urheilu
OPS-jalkapalloseura ry:n pelaajat Nikitović (vasemmalla) ja Ivica Milutinović.
Vladimir Nikitović (vasemmalla) ja Ivica Milutinović ovat sitä mieltä, että heidän sopimuksensa on purettu täysin vailla perusteita.Tiina-Leena Kurki / Yle

Serbialaiset jalkapalloilijat Vladimir Nikitović, 35 ja Ivica Milutinovic, 31 istuvat hämmentyneinä asianajajansa toimistossa ja katselevat pelaajasopimuksensa purkuun liittyviä asiapapereita.

He haluavat kertoa tarinansa, jotta kukaan toinen ei kokisi samaa, etenkään kukaan nuori ulkomaalaispelaaja.

Jalkapallon kakkosessa pelaavan Oulun Palloseura – jalkapallo ry:n valmentaja-manageri Miika Juntunen kutsui heidät pelaamaan pohjoiseen Ouluun.

Se oli kaunis unelma, joka muuttui painajaiseksi. Vladimir Nikitović

Vladimir Nikitović

– Muutamat ystäväni ovat pelanneet Suomessa. Halusimme tulla saamaan kokemusta kauniiseen maahan, jossa on mukavia ihmisiä, sanoo Ivica Milutinović.

– Se oli kaunis unelma, joka muuttui painajaiseksi, Vladimir Nikitović lisää.

Pelaamaan päivää ennen polvileikkausta

Vladimir Nikitovićilla oli polvivaivoja ja hänelle oli määrätty leikkauspäivä. Hän oli kentällä päivää ennen operaatiota, vaikka lääkäri oli varoitellut vamman mahdollisesta pahenemisesta.

- Miika Juntunen sanoi, että muuttaa leikkauspäivää. Sitä ei tapahtunut. Sen sijaan hän sanoi, ettei minun tarvitse tulla enää takaisin, Vladimir Nikitović sanoo ja lisää, että Juntunen tahtoi erottaa hänet.

Pelaajat lähtevät takaisin kotimaahansa lauantaina pelonsekaisin tuntein.

– Juntunen yritti heittää meidät myös ulos asunnostamme. Se on epäinhimillistä. Olen vieläkin shokissa. Hän ei ole myöskään maksanut palkkamme ajallaan ja hän lukitsi paluulippumme, Ivica Milutinović kertoo.

Työsopimus puhuu toista kieltä

Vladimir Nikitovićin ja Ivica Milutinovićin asianajaja Antti Myllymäki sanoo, että asiasta on tehty tutkintapyyntö Oulun poliisille tiistaina 22. syyskuuta. Pelaajat olivat poliisin kuultavina torstaina. Epäiltyinä rikoksina tutkintapyyntöön kirjattiin työturvallisuusrikos, työsyrjintä ja kotirauhan rikkominen.

Heidän käsityksensä mukaan pelaajasopimus purettiin yllättäen ja yksipuolisesti ja täysin vailla perusteita.

Antti Myllymäki

Poliisilta asia siirtyy Myllymäen mukaan aluehallintovirastoon työsuojeluviranomaisille.

– Päämieheni tulivat Ouluun huhtikuussa ja heidän käsityksensä mukaan pelaajasopimus purettiin yllättäen ja yksipuolisesti ja täysin vailla perusteita, Antti Myllymäki kertoo ja lisää, että perusteluissa mainitaan muun muassa, että he kieltäytyivät pelaamasta. Antti Myllymäen mukaan pelaajien työsopimus on purettu, vaikka he ovat olleet sairauslomalla.

– Heidän työsopimukseensa ei ole kirjattu, että työsopimus voitaisiin purkaa, jos pelaaja loukkaantuu työssään. Pelaaja on myös oikeutettu täyteen palkkaan sairausajalta, kuitenkin enintään seitsemän kuukautta, Antti Myllymäki selostaa.

Managerin mukaan kyse työstä kieltäytymisestä

Seuran valmentaja ja manageri Miika Juntunen toteaa, ettei pelaajien asiassa ole mitään epäselvää. Hänen mielestään serbit eivät ole pelanneet eivätkä treenanneet.

– He ovat siis kieltäytyneet työnteosta, Miika Juntunen sanoo ja lisää, että pelaajat kieltäytyivät pelaamasta kahdessa pelissä ja harjoituksista kahden viikon ajan.

Miehet vaativat joukkueelta myös ylimääräistä rahaa. 

Miika Juntunen

Juntunen selostaa, että miehille annettiin ensin varoitus, kun he kieltäytyivät ensimmäisen kerran ja toisen kieltäytymisen seurauksena sopimukset purettiin.

Pulmalliset polvileikkaukset

Miika Juntunen sanoo, että koko joukkue voi todistaa tilanteita.

– Miehet vaativat joukkueelta myös ylimääräistä rahaa. He kävivät lomamatkalla Serbiassa ja vaativat näitä kuluja maksettavaksi ja polvileikkauksista summaa, joka menee yli seuran vakuutuksesta korvattavan määrän, Miika Juntunen kertoo.

Juntusen mielestä miehille on maksettu kaikki, mitä heille kuuluukin.

– Toinen heistä meni lisäksi polvileikkaukseen ilman seuran lääkärin ja managerin lupaa. Polvessa ei ollut mitään vaivaa, Miika Juntunen lisää.

Täsmennys klo 21.55. "Heidän työsopimukseensa ei ole kirjattu, että työsopimus voitaisiin purkaa, jos pelaaja loukaantuu työssään." Aiempi lause: "Heidän työsopimukseensa on kirjattu, että työsopimusta ei saa purkaa, jos pelaaja on loukkaantunut työssään."