Merivoimat on testannut uutta asetekniikkaa – herätemiinoilla torjutaan sukellusveneitä

Puolustusvoimat on testannut uutta miinatekniikkaa. Merivoimat on saanut käyttöönsä sekä täysin uutta että vanhoista miinoista modernisoitua kalustoa. Miinoilla pystytään torjumaan pinta-aluksia ja sukellusveneitä.

Kotimaa
Miinalaiva Pohjanmaa Helsingin edustalla.
Miinalaiva Pohjanmaa Helsingin edustalla.Puolustusvoimat

Merivoimat sai jo toukokuussa käyttöönsä ensimmäisen sarjan uusia herätemiinoja. Uusilla PM16-pohjamiinoilla korvataan tämän vuosikymmenen loppupuolella vanhentuvaa ja käytöstä poistuvaa kalustoa.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tiedottaja Antti Siukola kertoo, että miinoille suoritettu testi on hyväksytty. Puolustusvoimat ei kommentoi testaukseen liittyviä asioita laajemmin.

Uudella kalustolla pystytään torjumaan pinta-aluksia ja sukellusveneitä. Miinojen toimitukset alkoivat keväällä, ja ne valmistaa kotimainen Forcit Oy.

Miinojen paikat muistiin

Puolustusvoimien mukaan merimiinoittamisella rajoitetaan vastustajan vapaata merenkäyttöä ja lisätään oman puolustuksen torjuntakykyä mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan. Oikea-aikaisella merimiinoittamisella on hyökkäystä ennaltaehkäisevä vaikutus.

Merimiinoittaminen on osa Merivoimien kokonaistulenkäyttöä. Miinat lasketaan siten, että niiden tarkka paikka tiedetään. Näin ollen merimiinoite on laskemisen jälkeen myös omien joukkojen raivattavissa.