1. yle.fi
  2. Uutiset

Porissa alkaa laittomien rakennusten ratsia: "Sisälle ei mennä väkisin"

Laittomien kiinteistöjen omistajille koittavat Porissa tukalat paikat, sillä kiinteistöratsiat alkavat syksyllä. Kiinteistöiltä etsitään luvattomia ja lupaan nähden liian suuriksi rakennettuja rakennuksia.

Pori
Pihatarkastus
Jari Pelkonen / Yle

Kiinteistöratsiat alkavat Porissa tänä syksynä. Tavoitteena on paljastaa kaupungin alueelle rakennetut luvattomat rakennukset.

Ratsiat on tarkoitus aloittaa Lattomereltä. Vuodenvaihteessa vuorossa on Lavia.

– Pitkän tähtäimen tavoitteena on käydä kaikki Porin kiinteistöt läpi, mutta jatko riippuu rahoituksesta. Nyt meillä on rahoitusta vain ensi vuodelle, kertoo rakennustarkastaja Mikko Lönnberg.

Vastaavia ratsioita on tehty ainakin Heinolassa ja Merikarvialla.

Asukkaille tieto etukäteen

Kiinteistötarkastuksista tiedotetaan alueille etukäteen.

– Sisälle ei mennä väkisin. Piha-alueille voidaan mennä mittamaan sen jälkeen, kun tarkastusten alkamisista on tiedotettu, toteaa Mikko Lönnberg.t

Monivuotisen selvityksen on arvioitu maksavan yli 100 000 euroa, mutta virkamiesarvion mukaan verotulot kasvavat ratsian seurauksena.

Ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi on arvioinut, että luvattomia tai luvanvastaisesti rakennettuja rakennuksia löytyy Porista runsaasti, koska monet kiinteistönomistajat tulkitsevat lupaehtoja väljästi.

Loppukatselmus unohtuu yllättävän monelta

Rakennustarkastaja Mikko Lönnbergin mukaan 5-10 prosenttia rakentajista unohtaa tilata loppukatselmuksen. Rakennuslupia raukesi esimerkiksi viime vuonna 50 kappaletta. Vastuu sen tilaamisesta on rakentajalla.

– Kannattaa hakea rakennusluvan jatkamista, kun lupa on vielä voimassa, silloin unohtamisesta selviää 300 eurolla. Jos rakennuslupa pääsee vanhaksi, joutuu maksamaan puolet uuden luvan hinnasta.

Lue seuraavaksi