Hirvimetsälle lähdetään hissukseen – osa metsästysporukoista lykkää jahdin aloittamista

Hirven- ja peuranmetsästys alkaa suurimmassa osassa maata ja myös Keski-Suomen maakunnassa huomenna lauantaina. Kuitenkin esimerkiksi lämmin sää lykkää jahdin aloittamista eteenpäin.

metsästys
Metsästäjä on saanut kohteen kiikariin.
Seppo Nykänen

Hirven metsästyskausi alkaa Keski-Suomessa huomenna lauantaina. Arviolta noin puolet metsästysporukoista on kuitenkin päättänyt lykätä jahdin alkua tuonnemmaksi.

Osa porukoista haluaa rauhoittaa sen kiima-ajan, ettei turhaan mennä häiritsemään hirven lisääntymistä.

Olli Kursula, vs. riistapäällikkö

Syynä on tavanomaista lämpimämpi sää, minkä takia saalis muun muassa pilaantuu helposti, ellei sitä saada heti kylmään, kertoo vs. riistapäällikkö Olli Kursula. Kaikilla seuroilla ei ole käytössään jäähdytyslaitteita ja jäähdytettyjä tiloja ripustamista varten.

– Lisäksi löytyy myös kannanhoidollisia syitä. Hirven kiima voi olla vielä osittain kesken ja osa porukoista haluaa rauhoittaa sen kiima-ajan, ettei turhaan mennä häiritsemään hirven lisääntymistä, Kursula kertoo.

Yhdeksi syyksi hitaalle metsälle lähdölle Kursula mainitsee vielä erilaiset metsästysalueet.

– Jos metsästysalue on talvilaitumella, hirviä tulee enemmän loppukaudesta. Sitten taas kesälaitumilla voidaan lähteä liikkeelle heti [metsästyskauden] alusta.

Keski-Suomeen myönnettiin tälle syksylle noin 2 500 kaatolupaa, mikä on enemmän kuin vuosi sitten. Koko maahan Suomen riistakeskus myönsi tulevalle metsästyskaudelle yhteensä 37 400 hirvenpyyntilupaa, eli yli 10 prosenttia enemmän kuin viime syksynä. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa joko yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa.

_Olli Kursulaa haastatteli toimittaja Pauliina Tolvanen. _