1. yle.fi
  2. Uutiset

Huippukokki Henri Alén: Lappi voitaisiin helposti tuotteistaa miljoona kertaa paremmin

On surullista, että Lappi on yhtä kuin poro – jopa suomalaisille. Näin sanoo maankuulujen ravintoloiden isä Henri Alén, jonka mielestä Lapin hyödyntämätön potentiaali pitäisi ottaa käyttöön. Eikä paremmin tekeminen olisi edes vaikeaa.

ilmiöt
Ravintoloitsija Henri Alén
Bikka Puoskari / Yle

Mitä mieleesi tulee sanaparista _lappilainen ruokaelämys? _

Ei välttämättä mitään kovin omaperäistä. Moni ajattelee ensimmäisenä poronkäristystä, niin myös huippukokki ja kolmen maankuulun ravintolan isä Henri Alén.

– Jos olisin suoraan sanonut, olisin sanonut poronkäritys. Mikä on surullista: että Lappi on yhtä kuin poro – jopa suomalaisille.

Lappi on paljon muutakin, ja se muu pitäisi Alénin mielestä ymmärtää hyödyntää paremmin.

– Totuus on se, että täällä on kalaa paljon, täällä on hienot metsät, täällä on kaikkea mitä voitaisiin tuotteistaa miljoona kertaa paremmin.

Äärimmäisen helppo homma

Maankuulujen ravintoloiden isän Henri Alénin mukaan Lapin hyödyntämätön potentiaali voitaisiin ottaa käyttöön – eikä se olisi edes vaikeaa.

– Rehellisesti sanoen näin ulkopuolisena se on äärimmäisen helppoa. Otetaan yksi raaka-aine, pannaan se pöydälle ja mietitään, mitä kaikkea tästä olisi mahdollista jalostaa ja tehdä. Sen jälkeen jalostetaan ja tehdään se.

Pannaan se nättiin pakettiin, mennään ulkomaille ja sanotaan, että tässä on tällainen juttu.

Henri Alén

Varsinaisen tekemisen jälkeen viesti pitää viedä vielä perille.

– Sen jälkeen me brändätään se. Mikä vetoaisi ulkomaalaisiin? Shamanismi ehkä, mystisyys, hiljaisuus, luonto, terveys, keveys ja niin poispäin...

Brändipohdintojen jälkeen valmis tuote on saatava maailmalle.

– Pannaan se nättiin pakettiin, mennään ulkomaille ja sanotaan, että tässä on tällainen juttu. Annetaan parille huippukokille, joka tekee niistä annoksen. Sen jälkeen viesti lähtee leviämään, ja yhtäkkiä kaikki haluavat sitä.

Niin helppoa se on, jos on uskominen yhtä maan parhaista kokeista.

Hirvi paloina pitkin maailmaa

Lappi tunnetaan poroistaan, mutta myös hirven voisi Alénin mukaan hyödyntää paljon paremmin. Käytännössä koko eläin voitaisiin hyödyntää paremmin sorkista sarviin saakka – tuotteistamisen mahdollisuuden olisivat huippukokin mukaan hirvenkin suhteen valtavat.

Hirven maksasta Alén tekisi hirvenmaksamoussen, jonka purkittaisi ja myisi maksapateeta rakastaville tanskalaisille.

Se on oikeasti helppoa. [--] Se ei ole mikään mahdottomuus.

Henri Alén

Tämän jälkeen olisi aika ottaa puhelu pariin design-toimistoon ja tiedustella, josko tehtäisiin makea tuoli jossa olisi luuta käsinojassa.Tuo tuoli olisi Alénin mukaan suomalaiseen makuun liian kitsi, mutta hyvin myytävissä krumeluuria rakastaville italialaisille.

Sorkista Alén askartelisi vaikka avaimenperiä ja pullonavaajia.

– Okei avaimenperä ja pullonavaaja ovat vanhoja juttuja, mutta amerikkalaiset tykkäävät. Sinne vaan lahjapuotiin.

Maksan, nahan ja sorkkien jälkeen päästäisiin jo lihapuolen hommiin. Fileet voisi myydä ilmakuivattuna lihana Italiaan, paistin paistina suomalaisille ja luista voisi keitellä liemen käteviin tetrapurkkeihin.

Kaikki on hyödynnettävissä ja mahdollisuuksia on paljon.

– Se on oikeasti helppoa. Totta kai se on eri asia tehdä se loppuun asti, mutta se ei ole mikään mahdottomuus.

Lappilainen lähiruoka on lähiruokaa

Henri Alén kävi hiljattain pohjoisessa puhumassa siitä, minkälaisiin mahdollisuuksiin ravintola- ja raaka-ainebisneksessä pitäisi tarttua. Samalla Alén etsi ruokatuottajia omia ravintoloitaan varten.

Jos nyt mietitään, että helsinkiläiset puhuvat lähiruoasta, niin mikä on se lähiruoka?

Henri Alén

– Haluaisin putkiluita, haluaisin poron sääriluita ja kieliä, maksaa ja kaikkea mikä mene aika usein kuulemma haaskuuseen tai kissanruuaksi.

Ravintoloitsijan mukaan lappilaisen ruokakulttuurin vahvuus on lähellä oleva luonto.

– Täällähän keittiötaikominen on aika paljon helpompaa luonnonantimien takia kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Jos nyt mietitään, että helsinkiläiset puhuvat lähiruoasta, niin mikä on se lähiruoka?

Lue seuraavaksi