1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Makean elämän perässä

Isis-järjestön värvärit ja ihmissalakuljettajat käyttävät samoja keinoja: he huijaavat nuoria ihmisiä uskomaan makeaan elämään. Se on mahdollista, koska toisesta kulttuurista ei tiedetä tarpeeksi, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian.

Marika Kataja-Lian. Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Vieraat kulttuurit ja tavat herättävät joskus hämmästystä, raivoakin. Sen sai tuta esimerkiksi yksi Isis-järjestöön taistelijaksi liittynyt brittiläinen nuori mies.

Brittiläisen Telegraph-lehden (siirryt toiseen palveluun) lainaaman blogikirjoituksen mukaan hän valitti muun muassa sitä, kuinka arabitaistelijat ovat meluisia, tuijottavat epäkohteliaasti ja lainaavat luvatta hänen kenkiään ja puhelimensa laturia.

Monet Isisin joukkoihin liittyneistä länsimaisista nuorista ovat jo menettäneet uskonsa järjestön toimintaan. Loikkarit ovat kertoneet kenkien lainaamista vakavammista ongelmista, kuten väkivallasta siviilejä kohtaan.

Tällä viikolla julkaistun raportin mukaan monet haastatelluista länsimaisista nuorista olivat liittyneet järjestöön, koska heille oli luvattu hienoja autoja ja makeaa elämää.

Suomessa puolestaanjotkut nuoret irakilaiset ovat kertoneet pettymyksestään päästyään perille ihmissalakuljettajien reitin loppupäähän. Perillä Suomessa ei odottanutkaan heti mukava elämä, vaan kylmän koulusalin lattia.

Euroopassa liikkuu nyt huijareita, jotka pyrkivät hyötymään varsinkin nuorten ihmisten haavekuvista ja tulevaisuudentoivosta. Toisaalta värvärit lupaavat mainetta ja mammonaa Syyriassa, toisaalta ihmissalakuljettajat maalaavat kuvaa Pohjolan maanpäällisestä paratiisista ja ilmaisesta rahasta.

Harva asia ärsyttää eurooppalaisia yhtä paljon kuin jonossa etuilu!

Molemmat palturinpuhujat onnistuvat, koska toisesta kulttuurista ei yksinkertaisesti tiedetä tarpeeksi.

Erilaisten tapojen törmäyksistä syntyy ongelmia. Brittiläinen Isis-taistelija kirjoitti häntä ärsyttäneen erityisesti, kuinka arabit eivät osaa jonottaa järjestelmällisesti.

Samanlaisesta ongelmasta on kuultu myös suomalaisista kaupoista, kun juuri maahan saapuneet turvapaikanhakijat ovat etuilleet kassajonoissa.

Harva asia ärsyttää eurooppalaisia yhtä paljon kuin jonossa etuilu!

**Toinen suomalaisia ärsyttänyt **asia tuntuu julkisen keskustelun perusteella olevan turvapaikanhakijoiden ulkonäkö: liian siistit vaatteet, liian hyvin laitetut hiukset.

Täältä Lähi-idästä katsottuna asiassa eiole mitään kummallista. Täällä kuuluu peruskohteliaisuuteen se, että ihmisten ilmoille mentäessä näytetään mahdollisimman hyvältä. Arabikulttuurissa epäsiisteys on suuri loukkaus toisia ihmisiä kohtaan. Toiset ihmisethän sitä joutuvat katselemaan.

Harvoin olen Suomessa nähnyt yhtä niukkaa ja piukkaa pukeutumista kuin Beirutin katukuvassa.

Ja mitä suomalaisten naisten pukeutumiseen tulee, en olisi huolissani liian kevyestä vaatetuksesta. Harvoin olen Suomessa nähnyt yhtä niukkaa ja piukkaa pukeutumista kuin se, mitä esimerkiksi Beirutin katukuvassa naisilla näkyy.

Suomessa ollaan peloissaan siitä, miten turvapaikanhakijoiden tulo muuttaa esimerkiksi naisten asemaa. Reaktiot ovat ihmeellisen nurinkurisia: aletaan itse antaa pukeutumisohjeita naisille.

Vielä pahempaa on, että pelkoon vastataan väkivallalla – polttopulloilla tai kivittämällä turvapaikanhakijoita tai heitä avustavia.

Kun kerroin sen kaltaisista tapahtumista libanonilaiselle ystävälleni, hän vastasi, että hehän käyttäytyvät kuin Lähi-idän pahimmat fundamentalistit!