Lahden välikohtauksen mies valitsi terroristijärjestön asun – Ku Klux Klan lynkkasi ja teki pommi-iskuja valkoisen vallan nimissä

Yksi Lahdessa turvapaikanhakijoiden bussia vastaan hyökänneistä miehistä oli pukeutunut asuun, jolla on raa'an rasistinen historia: valkoiseen kaapuun ja hiippahuppuun pukeutuvat Yhdysvaltain Klu Klux Klanin jäsenet.

turvapaikanhakijat
Ku Klux Klanin valkoiseen huppuun ja kaapuun pukeutunut mies tummassa illassa. Asussa on useita ristitunnuksia.
Ku Klux Klanin jäsen odottaa ristinsytyttämisseromoniaa Martinsvillessä Georgiassa kesällä 2011. Hänen rinnassaan on klaanin veriristitunnus. Jim Lo Scalzo / EPA

Ku Klux Klan elää Yhdysvalloissa edelleen, vaikka vaikutusvalta on hiipunut. KKK:n "ritarien puolueen" verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun) johtaja Thomas Robb julistaa, että valkoisia vastaan on meneillään rotusota. "Viha lastemme ja heidän tulevaisuutensa puolesta kasvaa joka ikinen päivä", hän kirjoittaa.

Yhdysvaltain sisällissodan alla Tennesseessä perustettu Klux Klan levisi muutamassa vuodessa kaikkiin Yhdysvaltain etelävaltioihin ja siitä tuli nopeasti valkoisten pääase mustalle väestölle vaadittua tasa-arvoa vastaan.

Toimintakeinona oli pääasiassa öinen terrorismi, pelottelusta lynkkauksiin ja hengiltä polttamiseen.

Lohikäärmeitä ja kyklooppeja

Ku Klux Klanin nimen alkuperä ei ole varma, mutta se saattaa olla kreikan sana "kyklos", piiri. Myyttisessä hengessä nimettiin jäsenetkin: johtajasta tuli suurvelho, ja hänen alapuolellaan on suurlohikäärmeiden, -titaanien ja -kyklooppien hierarkia.

Tunnukseksi valittiin kristillisyyttä korostava ristiretkeläisten risti, jonka keskellä on veripisara. Se on selityksestä riippuen Jeesuksen, sisällissodan etelävaltiolaissotilaan tai valkoisen rodun suonista.

Jäsenistöön riensi niin pienviljelijöitä ja työläisiä kuin lakimiehiä, lääkäreitä ja poliitikkoja. Klaanin vahvimmilla alueilla poliisit joko olivat jäseniä tai eivät puuttuneet klaanin rikoksiin. Myös poliitikot olivat enimmäkseen vaiti, vaikka eivät olisi klaania tukeneetkaan.

Kohteena kaikki paitsi valkoiset protestantit

KKK:n kohteena oli kaikkien mustien lisäksi republikaanipuolue, joka ajoi etelävaltioihinkin tasa-arvopolitiikkaa, muun muassa äänioikeutta myös mustille miehille. Päämääränsä – valkoisten ylivallan takaamisen – klaani katsoi saavutetuksi, kun republikaanit kärsivät 1870-luvulla vaalitappion kautta etelävaltioiden.

Toiminta hiipui, mutta elvytettiin 1915 vuonna Georgiassa. Huppu- ja kaapumiehet alkoivat marssia kaikkia niitä vastaan, jotka eivät olleet valkoisia protestantteja. Pontta antoivat lisääntynyt maahanmuutto ja pari vuotta myöhemmin sosialismin voitto Venäjällä. Klaanin romantisointia edistivät "vanhaa kunnon etelää" ihannoineet suositut romaanit.

Mustien, juutalaisten, katolisten, maahanmuuttajien lisäksi kohteena oli ammattiyhdistysliike. Kauhua pyrittiin edelleen herättämään muun muassa suurilla puuristeillä, jotka pantiin roihuamaan pimeässä yössä.

1920-luvun huippuvuosina jäseniä oli yli neljä miljoonaa, mutta sitten Yhdysvaltoihin iski syvä lama. Se hyydytti myös klaanilaiset. Toisen maailmansodan aikana järjestö tilapäisesti jopa lakkautettiin.

1960-luvun mustien kansalaisoikeusliike ja sitä kannattaneet valkoiset olivat KKK:n seuraava kohde. Terrorismin keinoina olivat muun muassa pommi-iskut mustien kouluja ja kirkkoja vastaan. Aika oli toinen, mutta kohteet samat kuin 1860-luvullla.

Jäseniä enää muutama tuhat

Kansalaisoikeusliikkeen voitokkuus ja äärioikeiston sirpaloituminen ovat sittemmin vieneet puhdin KKK:n purjeista. Moni erosi, jotkut löysivät aatteekseen uusnatsismin ja entistä kovemman antisemitismin.

Klaani ei kuitenkaan ole kuollut eikä edes laiton. Se korostaa, ettei ole vihajärjestö, vaan edustaa kristillisiä arvoja. Johtaja Thomas Robb kehottaa rukoilemaan, että ihmiset ymmärtäisivät olevansa erheen tiellä, kun eivät ylpeinä puolusta valkoista rotua.

Aktiivisia jäseniä arvioidaan olevan nykyisin vain 5 000–8 000. Järjestö on kuitenkin nostanut päätään mielenosoituksissa tänäkin vuonna, kun etelävaltioiden taistelulippu päätettiin poistaa Etelä-Carolinan osavaltiohallinnon lippusaloista.

Business Insider (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä on laaja kuvajuttu tämän päivän klaanilaisuudesta.