Suomen kylähullu: "Positiivinen pöhköys on tarpeellinen luonnonvara"

Onkemäen koulun vanhempainyhdistys peukutti Inka Valtamon kylähulluksi, vaikka koulu suljettiinkin. Nyt tilalle puuhataan steinerkoulua ja Valtamo puolestaan peukuttaa positiivisuudelle.

Kotimaa
Vuoden 2015 kylähullu on vesilahtelainen Inka Valtamo
Riikka Nurmi / Yle

Vesilahtelainen Inka Valtamo istuu Onkemäen koululla ja kirjoittaa nimeään Tikkurilan maalitehtaan pahvisiin väriliuskoihin. Edessä on kahvitilaisuus, jossa juhlitaan Valtamon valintaa Suomen kylähulluksi. Tilaisuudessa jaetaan Valtamon nimikirjoituksia.

– On näitä tullut jaettua jo ennenkin. Muun muassa erilaisilla markkinoilla olen kirjoitellut nimeäni ihmisten käsivarsiinkin, Inka Valtamo kertoo.

Kylähulluksi valintaa edelsi juttu Apu-lehdessä ja sitä seurannut äänestys. Ehdolle Valtamon asetti Onkemäen koulun vanhempainyhdistys vähän laajennetulla kokoonpanolla.

– Kyllähän se valinta mukavalta tuntuu. Itse en ole voinut tätä asiaa päättää tai tähän valintaan vaikuttaa, hän toteaa.

Kylän puolesta

Nimikirjoitusten ohella Valtamo tarkastelee omaa to do –listaansa.

Tekemistä on kuulemma ollut aika paljon jo ennen titteliäkin, mutta nyt ne ovat Valtamon mukaan muuttuneet.

– Aiemmin päällimmäisenä oli koulun puolustusprojekti, mutta sehän ei tuottanut tulosta ja koulu on nyt suljettu. Nyt täytyy löytää uusi positiivinen vire ja positiiviset näkymät.

Onkemäen koululle on jo mietitty uutta toimintaa.

– Tänne voisi perustaa Vesilahden Steinerkoulun, Valtamo hehkuttaa.

Verkostot avuksi

Inka Valtamo on aktiivinen kyläläinen Vesilahdella, mutta hänellä on kanavat auki myös maailmalle.

– Twitterissä tavoitan laajasti ihmisiä, eikä maantieteellisellä etäisyydellä ole merkitystä.

Vaikka koulu lakkautettiin, haluamme pitää yllä positiivista virettä.

Inka Valtamo

Myös steinerkoulu on herättänyt kiinnostusta laajemmaltikin.

– Olen saanut apua asian eteenpäin viemiseksi sekä löytänyt paljon innostusta ja kiinnostusta verkostoitumisen kautta. Mukana on yllättävän laaja porukka, Valtamo iloitsee.

Sosiaalinen media on Valtamolle luonnollinen työkalu myös positiivisuuden levittämiselle.

– Vaikka koulu lakkautettiin, haluamme pitää yllä positiivista virettä. Ja ennen kaikkea muistuttaa siitä, että kylillä on tilaa elää ja asua. Täällä yksilöllisyydelle on tilaa.

Kiitoskahvit kalenterissa

Nimikirjoitusten kirjoittamisen lomassa värikynät saavat kyytiä Inka Valtamon käsissä. Tällä hetkellä hittituotteeksi noussut aikuisten värityskirja oli hänelle tuttu jo ennen kuin kukaan muu puhui siitä.

– Kylähullun täytyy olla myös tiennäyttäjä eli trendsetteri, hän toteaa.

Ja mitä yksilöllisyyteen tulee, se pätee myös Valtamoon. Kaupungin kautta maaseudulle asettunut iloitsee siitä, että kukaan ei yritä sovittaa häntä minkäänlaiseen muottiin. Se mahdollistaa aktiivisen toiminnan ja iloisen mielen.

– Positiivinen pöhköys on tarpeellinen luonnonvara, Valtamo toteaa ja sujauttaa toimittajan matkaan Kylähullun Huomentaulun:

”Löydä sisäisen kylähulluutesi positiiviset voimavarat ja varaa elämääsi tilaa rakkaudelle.”