Jyväskyläläiset kitkivät kesällä ahkerasti haittakasveja

Haittakasvitalkoisiin osallistui ennätysmäärä väkeä, arviolta 400 talkoolaista. Kyytiä saivat jättipalsami, lupiini ja pujo. Haittakasvien torjuminen on pitkäjänteistä työtä, jota pitää jatkaa vuodesta toiseen.

luonto
pujo
Pujonnyhtämiskisan tuloksia.JAPA ry

Jyväskyläläiset osallistuivat menneenä kesänä ahkerasti haittakasvitalkoisiin.

Noin sata porukkaa, eli arviolta neljä sataa talkoolaista kitkivät jättipalsamia, lupiinia ja pujoa kaupungin omistamilta maa-alueilta ympäri Jyväskylää. Mukana oli muun muassa paikallisia asukas- ja luonnonsuojeluyhdistyksiä sekä yksittäisiä asukkaita.

Lupiineja.
Jouni Koutonen / Yle

– Iso kiitos kaikille haittakasvien torjuntatyöhön osallistuneille! On hienoa, että asukkaat ovat ottaneet kampanjan omakseen ja lähteneet joukolla torjuntatöihin haittakasvien saamiseksi kuriin, kiittelee Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo.

Tänä kesänä lupiinin torjunta herätti keskustelua puolesta ja vastaan.

– Itse toivon, että lupiini saadaan takaisin kukkapenkkiin – pois luonnosta viemästä elintilaa kotimaisilta kasveilta, linjaa Ylitalo.

Kaupunki tarjosi mukaan ilmoittautuneille talkoolaisille suojahanskat ja jätesäkit sekä nouti tarvittaessa täydet jätesäkit pois, mikäli kitkettyjä kasvinvarsia ei jätetty maatumaan paikoilleen. Ilmoittautumisia vastaanotti JAPA ry, josta sai myös neuvontaa ja ohjeita talkoiden järjestämiseen ja kitkentätyöhön.

Sata vinkkiä jättiputkista

Haittakasvien kitkemisen lisäksi asukkaat kunnostautuivat myös erityisen haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltavan jättiputken kasvupaikkojen ilmoittamisessa. Tänä vuonna asukkailta saatiin yli sata yhteydenottoa kaupungin mailla olevista jättiputkikasvustoista.

Jättiputkea torjutaan myrkyttämällä.
Isto Janhunen / Yle

Jättiputken kasvineste aiheuttaa voimakkaita iho-oireita sekä ihmisille että kotieläimille. Siksi jättiputkea ei torjuta asukastalkoilla samaan tapaan kuin muita haittakasveja.

Ilman asukkaiden osallistumista torjuntatyö olisi kuitenkin mahdotonta. Kaupungin torjuntapartio tietää käydä tarkistamassa ja hävittämässä kaupungin mailla olevat jättiputkiesiintymät asukkailta tulevien havaintoilmoitusten perusteella.

Jatkoa kampanjalle ensi kesänä

Haitallisten kasvilajien torjuminen ei onnistu kertarysäyksellä vaan vaatii pitkäjänteistä työtä. Jyväskylässä on taisteltu haittakasveja vastaan tuloksellisesti jo vuosia, ja torjuntatöiden ansiosta monia esiintymiä on saatu häviämään kokonaan tai ainakin estämään niiden leviämistä.

Jättipalsami ja kaksi kiveä.
Yle

Moni talkoolainen onkin mukana talkoissa vuodesta toiseen.

– Haittakasvikampanja jatkuu jälleen ensi kesänä. Ensi kesän talkoita jo miettiville hyvä vinkki on, että kannattaa lähteä liikkeelle mahdollisimman ajoissa. Alkukesästä maa on vielä kosteaa talven jäljiltä ja kasvit pieniä, joten kitkentätyö sujuu vähemmällä vaivalla ja kasvijätettä kertyy vähemmän, joten sitä ei tarvitse pakata ja kuljettaa pois, vinkkaa Ylitalo.

Lähde: Kristiina Pentikäinen, Jyväskylän kaupunki