1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Nettikommentit turvapaikanhakijoista saattavat poikia rikosilmoituksia – sivuston ylläpitäjät pyysivät poliisia avuksi

Facebookin Lahti–ryhmässä on ryöpsähtänyt turvapaikanhakijoihin kohdistuva vihapuheen tulva. Turvapaikanhakijoiden vastaanottamista puolustellut Lahden kaupunginvaltuutettu pöyristyi hänen puolisoonsa kohdistuvista raiskaamispuheista. Poliisia on pyydetty avuksi sivuston ylläpitoon.

Kuva: Yle

Turvapaikanhakijoiden tulo Lahteen on synnyttänyt valtavan keskustelutulvan Facebookin Lahti-ryhmässä. Suositulla sivustolla on yli 16 000 jäsentä.

Aktiivisesti sosiaalisen median keskusteluihin osallistuva Lahden kaupunginvaltuutettu Eero Vainio (sd.) on järkyttynyt hänen puolisoonsa kohdistuneista kirjoituksista.

Vaimoni ei ottanut kovin hyvällä sitä, että hänen raiskaamistaan toivotaan.

Eero Vainio

– Puolisoni ei ottanut kovin hyvällä sitä, että hänen raiskaamistaan toivotaan, Vainio toteaa.

Vainio oli ottanut osaa pakolaiskeskusteluun Lahti-ryhmässä puolustellen turvapaikanhakijoiden vastaanottamista Lahteen. Kommentit keräsivät nopeasti vihaisia kommentteja osakseen.

Vainio kertoo selvittävänsä täyttyykö jonkun rikoksen tunnusmerkit häneen puolisoonsa kohdistuvassa mahdollisessa uhkailussa. Sen jälkeen hän on yhteydessä poliisiin.

Moderoijat päivystävät yötä päivää

Facebookin Lahti-ryhmän moderoija Tommi Salosen mukaan sivustolla käytävä keskustelu on yleensä asiallista. Lahti –ryhmässä on yli 16 000 jäsentä. Keskustelu ryhmässä on välillä kipakkaakin, mutta moderoijien on harvoin tarvinnut keskusteluihin puuttua. Sivuston keskustelujen moderointi ei ole Salosen mukaan varsinaisesti työllistänyt sivuston ylläpitäjiä.

Turvapaikkauutisten jälkeen tilanne kuitenkin muuttui.

– Viestimäärä on tällä hetkellä niin valtava, että meillä kolmella moderoijalla on täysi työ sivuston siivoamisessa. Eilisillasta alkaen kaikki kolme moderoijaa ovat päivystäneet samaan aikaan ja siivonneet keskustelua, Salonen kertoo.

Poliisilta pyydetty ”virka-apua”

Suositun Lahti-ryhmä sivuston ylläpitäjät kertovat valvovansa keskusteluja oman oikeussuojansa vuoksi. Moderoijat ovat huolissaan, koska he pelkäävät itse joutuvansa syytteisiin vihapuheen vuoksi.

Selvitämme onko meillä mahdollisuutta ja resursseja ottaa vastuuta sivuston ylläpidosta.

Martti Hirvonen

– Sivuston ylläpitäjä saattaa joutua lakiteknisesti vastuuseen ryhmän toiminnasta. Tavallaan tässä ollaan huolissaan omasta asemasta, Salonen summaa.

Sivuston moderoijat kertovat olleensa yhteydessä poliisiin. He toivovat, että Hämeen poliisilaitoksella työskentelevät nettipoliisit voisivat ottaa ylläpitovastuuta sivuston keskusteluista.

Poliisi ei tyrmää moderoijien toivetta.

– Asia otetaan tutkittavaksi. Selvitämme onko meillä mahdollisuutta ja resursseja ottaa vastuuta sivuston ylläpidosta. Idea on kyllä mielestäni todella hyvä, Hämeen poliisin rikosylikomisario Martti Hirvonen summaa.