1. yle.fi
  2. Uutiset

Maanantaina kuu pimenee – tässä vinkit punaisen superkuun katseluun

Maanantaiaamuna nähdään varsin harvinainen täydellinen kuunpimennys koko Suomessa. Pimennys on parhaimmillaan noin varttia vaille kuusi aamulla.

kuunpimennykset
Kuunpimennyksen vaiheet 28.9.2015
Ursa

Jos sää suosii, niin maanantaiaamuna on mahdollisuus nähdä upea kuunpimennys. Edellisen kerran vastaavaa pystyi kokemaan joulukuussa 2011.

Kuu näyttää pimennyksen yhteydessä punaiselta.

– Ilmakehän kautta siivilöityy hieman auringonvaloa pimentyneen kuun pinnalle ja ilmakehä suodattaa siitä muut värisävyt pois, jäljelle jää vaan punertavat ja oranssit värisävyt, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Aamulla viiden jälkeen kuu alkaa siirtyä maan täysvarjoon ja silloin kuun punertavuus alkaa olla parhaimmillaan.

Kuunpimennystä voi hyvin katsoa paljaalla silmällä mutta kiikareilla saa vähän eri perspektiivin katseluun.

Anne Liljeström

Paras aika mennä ulos katsomaan kuuta on noin puoli kuuden aikaan, jolloin se pimennys on hyvässä vauhdissa. Pimennys kestää yli tunnin.

– Kuunpimennystä voi hyvin katsoa paljaalla silmällä mutta kiikareilla saa vähän eri perspektiivin katseluun, valaisee Liljeström.

Täydellinen pimennys näkyy taivaalla lännen ja lounaan välillä ja lopulta laskee länteen eli tismalleen auringonnousua vastapäätä.

– Lämpimästi päälle, kuumaa juotavaa, tuoli tai makuualusta, jossa voi katsella kaikessa rauhassa taivaalle, vinkkaa Liljeström

Seuraava täydellinen kuunpimennys on tammikuussa 2018.

Lue seuraavaksi